SLUŽBENO POTVRĐENO

U Zagrebu besplatni udžbenici u svim osnovnim i srednjim školama!

27.07.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Udžbenici će u Gradu Zagrebu ove školske godine, u skladu s najavama Milana Bandića, biti besplatni za sve učenike osnovnih i srednjih škola

'Grad Zagreb osigurat će i u školskoj godini 2015./2016. besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola Grada Zagreba te za učenike osnovnih škola izvan Grada Zagreba koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba', stoji u priopćenju koje je tportal dobio od Grada.

'Također, sukladno najavi gradonačelnika Grada Zagreba, ove će školske godine svi učenici srednjih škola Grada Zagreba te učenici srednjih škola izvan Grada Zagreba koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu dobiti besplatne udžbenike', tvrde u uredu za odnose s javnošću.

Definitivna potvrda navedene najave očekuje se na 31. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja će se održati u utorak, 28. srpnja 2015., dakle sutra. No malo je vjerojatno da bi netko od gradskih vijećnika glasao protiv.

Škole će same naručiti udžbenike za učenike koji pohađaju osnovne i srednje škole u Gradu Zagrebu, dok roditelji učenika osnovnih i srednjih škola izvan Grada Zagreba koje pohađaju učenici s prebivalištem u Gradu Zagrebu trebaju predati obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava na besplatne udžbenike (koji se može preuzeti na mrežnim stranicama Grada Zagreba, www.zagreb.hr) te mu priložiti popis udžbenika ovjeren od strane škole i poslati na adresu: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ilica 25, 10000 Zagreb.

Neki svima, drugi samo siromašnima

Razne lokalne zajednice ovo su pitanje riješile na različite načine. Prema obavijestima na internetu besplatne udžbenike osnovcima dijelit će i neki drugi gradovi poput Osijeka, Varaždina i Dubrovnika.

No u većini gradova vrijedi princip da će se iz proračuna knjige sufinancirati samo djeci iz siromašnijih obitelji.

Primjerice, Grad Sisak dodjeljivat će besplatne udžbenike prvašićima slabijeg imovinskog stanja. Ove će godine 94 učenika prvih razreda dobiti besplatne knjige koje će u svojim školama moći podići od 24. do 28. kolovoza. Iz proračuna Grada Siska ove je godine za tu namjenu izdvojeno oko 100 tisuća kuna.

Učenici prvih razreda s područja grada Splita mogu dobiti bonove za pokriće dijela troškova nabavke udžbenika i školskog pribora u knjižarama knjižara koji su s Gradom sklopili Sporazum o poslovnoj suradnji.

No već u obližnjem Klisu vrijedi drugo pravilo. Ta općina će kroz svoj socijalni program osigurati besplatne udžbenike za svu djecu koja će na jesen 2015. upisati 1. razred, a imaju prebivalište na području Klisa.

Grad Rijeka će također izaći u susret djeci u teškim materijalnim prilikama dodjelom poklon-bona za nabavu školskih knjiga učenika osnovnih škola. Broj izdanih poklon-bonova bit će na razini prošle godine, dakle pravo na besplatne udžbenike ostvarilo bi oko 1.300 učenika osnovnih škola, za što je u Proračunu Grada Rijeke osigurano 500.000,00 kuna.

Pravo na sufinanciranje nabave školskih udžbenika ostvaruju i korisnici doplatka za djecu s prebivalištem na području Grada Zadra. Zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika podnosi se Upravnom odjelu za odgoj i školstvo od 20. srpnja do 21. kolovoza 2015. godine.

Slavonski Brod je objavio da je rok za dostavu zahtjeva za financiranje udžbenika u novoj školskoj godini produljen do 24. kolovoza 2015. Pravo na financiranje imaju učenici iz obitelji s troje i više djece kojima su mjesečni neto prihodi kućanstva niži od 2.000 kuna po članu obitelji, a koji ne ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu kod Centra za socijalnu skrb.

Prije no što krenete u kupnju udžbenika i pribora, raspitajte se kod lokalnih vlasti o konkretnim rješenjima i pravima koja imate kao njihovi stanovnici. Ovdje nismo imali mogućnosti pokriti svaki grad i općinu.