SAM TRAŽIO POMOĆ

Priča o oslobađanju malog dupina u Jadranu obišla svijet

28.05.2015 u 12:41

Bionic
Reading

Više lokalnih i poznatih svjetskih medija ovih je dana prenijelo dirljivu priču o trojici hrvatskih mladića koji su u Jadranu spasili mladog dupina zapletenog u parangal i ostatke mreže

'Trojica hrvatskih ribara na obalu su se vratili s pravom ribarskom pričom, no sa sobom su donijeli i video kao dokaz', piše Global News.

Prema portalu Naši školji mladići u dobi od oko 18 godina plovili su 17. svibnja u okolici Sestrunja. Na oko dvije milje južno od otoka otkrili su mladog dupina kojem se rep zapleo u konopce.

Toni Celent i njegovi prijatelji tvrde da je jednogodišnjak težak oko 300 kilograma sam doplivao do brodice i ronio oko nje tražeći pomoć. Uspjeli su prerezati konopac nožem, no budući da je bio pod budnom stražom majke, nisu uspjeli skinuti sve.

'Kad smo ugledali skupinu dupina, htjeli smo im se približiti da ih slikamo. Kad su zaronili ispod broda, vidjeli smo kako mladunac vuče konop za sobom. Odmah smo mu krenuli pomoći te ga lagano doveli do boka broda i počeli pažljivo otpetljavati parangal. Uspjeli smo skinuti četiri metra i jednu udicu. Ono malo što nismo uspjeli zbog njegove sigurnosti ostalo je, ali ga više nije ometalo', rekao je za portal Zadarski.hr Celent.

Mladići mole sve koji ga ponovno vide da lokaciju dojave udruzi Plavi svijet.

Prema pisanju američke televizijske kuće NBC majka i mladunac napravili su nekoliko krugova oko broda u znak zahvalnosti prije nego što su otplivali u pravcu Božave.

Plavi svijet moli za dojave

Članovi Plavog svijeta uočili su zapletenog mladunca s ranama na repu još 5. svibnja kraj otoka Iža. Od tada tragaju za njime kako bi mu pomogli. Riječ je o vrsti koja je poznata kao dobri dupin, a česta je u našem moru.

Dr. sc. Draško Holcer, biolog iz Plavog svijeta koji je trenutačno na istraživanju u Albaniji, kaže da je dio konopca ostao na dupinu pa je pozvao sve očevidce da im se jave na broj 051 604 666 ili na 112.

'Još očekujemo da ćemo ga negdje sresti. Ne znamo hoćemo li moći skinuti ostatak. Dečki su napravili najbolje što su mogli u tom trenutku. Na repu ima neke ozlijede, no ne znamo koliko su ozbiljne', rekao je Holcer.