Svijet AMNESTY INTERNATIONAL

Pohvala WikiLeaksu jer je uzeo u obzir kritike

Direktor Amnesty Internationala Salil Shetty u utorak je ocijenio pozitivnim djelovanje WikiLeaksa jer je uzeo u obzir kritike te nevladine organizacije i pokazao se opreznijim u objavljivanju povjerljive diplomatske prepiske

'U cjelini, to je pozitivno jer premješta ravnotežu moći informiranja između građana i vlada', rekao je Shetty na susretu s novinarima u Parizu.

'Skloniji smo slobodi izražavanja nego uskraćivanju informacija pod izgovorom zaštite državne sigurnosti', dodao je i naveo primjer nepostojanja informacija o zatvorenicima u Guantanamu.

Tijekom objavljivanja diplomatskih nota o Afganistanu prošlog ljeta Amnesty je oštro kritizirao WikiLeaks jer su objavom imena ugrozili ljude, objasnio je. 'Uzeli su u obzir naše kritike tijekom objavljivanja bilješki o Iraku u listopadu', dodao je.

Stranica WikiLeaks u nedjelju je počela objavljivati više od 250 tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata State Departmenta, što je izazvao oštru osudu Washingtona i dovelo do pokretanja kaznene istrage u SAD-u zbog krađe povjerljivih dokumenata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još