SLUŽBE ZNALE ZA MUČENJA

Milijunske odštete zatvorenicima Guantanama

16.11.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Najmanje šest bivših zatvorenika američkog zatvora u bazi Guantanamo na Kubi, koji imaju britansko državljanstvo ili trajni boravak u Velikoj Britaniji, dobit će milijunska obeštećenja jer su tužili vlast tvrdeći da su mučeni u dosluhu s tajnom službom MI5 prije nego što su stigli u taj zatvor

BBC javlja da je dvanaestak osoba u tom statusu, ali da se zasad može dokumentirati samo šest slučajeva: Bisher al Rawi, Jamil el Banna, Richard Belmar, Omar Deghayes, Binyam Mohamed i Martin Mubanga. Njih su mučili agenti CIA-e uz privolu agenata MI5 koji su također dobivali neke informacije na tim okrutnim ispitivanjima.

Najkonkretnije je opisan slučaj Binyama Mohameda (32) koji je 2002. uhićen u Pakistanu, gdje su počela mučenja, a nastavljena u Maroku te potom u Guantanamu. Prema njegovom svjedočanstvu, u Rabatu, glavnom gradu Maroka, imao je priliku razgovarati s britanskim agentom kojeg je upoznao s tim da se provode mučenja.

Šestero imenovanih tužilo je britansku vladu pred Vrhovnim sudom tvrdeći da su vlasti preko tajnih službi (MI6 za vanjsku sigurnost i MI5 za unutarnju sigurnost) i tri ministarstva znale za mučenja te da ništa nisu poduzele.

Vlada je pristala obeštetiti ih prilično visokim iznosima da bi se izbjegle nove rasprave o tajnim službama, ali i skupa suđenja.

Sa svoje strane, mada to djeluje proturječno volji da obešteti tužitelje, vlada je u više navrata negirala mučenja, a nedavno ih je šef MI6 John Sawers osudio kao 'ilegalna i neprihvatljiva'.

Sudbina tih zatvorenika portretirana je u višestruko nagrađivanom filmu Michaela Winterbottoma 'Put u Guantanamo' (The Road to Guantanamo), koji je dobio, između ostalog, nagradu na Berlinaleu 2006. za najbolju režiju.