UVRIJEDIO I CRNOG KOMIČARA

Vojska šalje princa Harryja na tečaj rasne jednakosti

12.02.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Britanski pri­nc Harry opet se našao u središtu skandala nakon što je komičar Stephen K. Amos otkrio da mu je princ rekao da 'ne zvuči kao crnac'

Nakon kratkog nastupa u čast 60. rođendana princa Charlesa, tamnoputi komičar stao je u red s ostalim zvijezdama koje su poželjele pozdraviti kraljevsku obitelj.

'Harry mi je rekao: Nevjerojatno, ali ti uopće ne zvučiš kao crni momak', ispričao je Amos, dodajući da ga je htio pitati kako bi to trebalo zvučati.

Kada je zapanjeni voditelj programa Matthew Wright upitao Amosa je li se Harry možda šalio, komičar je odgovorio: 'Nadam se da jest.' U nastavku razgovora Amos je sveo prinčevu primjedbu na loš pokušaj da se našali.

Istovremeno, objavljena je vijest da je britanska vojska naredila princu Harryju da pohađa tečaja o rasnoj jednakosti, zbog toga što je prije mjesec dana svog kolegu s vojne akademije Ahmeda Razu Khana nazvao Pakijem, što je u Britaniji uvredljiv naziv za Pakistance. Disciplinska mjera stigla je zbog prinčeve uvredljive opaske, a navodno mu je rečeno i da mora razumjeti da je takvo njegovo ponašanje neprihvatljivo. Princ se ispričao Khanu, koji je rekao da se nije uvrijedio.

Princ Harry je bio izložen ozbiljnim kritikama i kada je na zabavu 2005. godine obukao nacističku uniformu.

Naomi Byron, nacionalna tajnica organizacije Mladi protiv rasizma u Europi, izjavila je da su mnogi mladi ljudi zgroženi prinčevom primjedbom. 'Ovo, međutim, nije krivnja samo princa Harryja. Krugovima bogataša i aristokrata u kojima se on kreće očigledno ne smetaju ovakvi rasistički stereotipi', smatra Naomi Byron.