rasizam i rasna diskriminacija

Udružile se ženske udruge; osudile diskriminaciju ratnih izbjeglica i migranata

20.03.2024 u 12:41

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije ženske udruge iz Hrvatske i susjednih država upozorile su kako su najveća žrtva svih ratova, a trenutno ih se u svijetu vodi 50-tak, prvenstveno žene i djeca, te su apelirali na vlade - Stop rasnoj diskriminaciji izbjeglica!

"Prema podacima UN-a u svijetu se vodi 55 oružanih sukoba, ali se uglavnom govori samo o dva rata - na Bliskom istoku i Ukrajini. Najveća žrtva u svim ratovima je civilno stanovništvo, prvenstveno žene i djeca, koji su prisiljeni tražiti utočište u drugim zemljama", ističe se u zajedničkoj izjavi.

Tragediju izbjeglica, navodi se u apelu, "povećava i njihov nejednak tretman na osnovi njihove rasne, etničke, vjerske, rodne i jezične, kao i političke pripadnosti".

Udruge ocjenjuju kako je vrlo pohvalno što većina zemalja EU rado prima ukrajinske izbjeglice, no, kako tvrde, "neprihvatljivo je da se istovremeno sprovodi rasistička diskriminatorna politika prema izbjeglicama iz drugih ratnih područja".

Mirovnim apelom udruge izražavaju - "najoštriji protest protiv rasističke, ksenofobične politike prema izbjeglicama; zahtjev za zaustavljanjem rata u Ukrajini, na Bliskom istoku i drugdje".

Napominju da "odgovornost za rat, stradanja i uništenje snose najmoćnije zemlje međunarodne zajednice koje se rukovode isključivo geostrateškim interesima i prodajom oružja".

Traže i "odbijanje diskriminacije izbjeglica na osnovu etničke, rasne, vjerske ili kulturne pripadnosti;

Mirni apel potpisuju udruge Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb, Centar za ženske studije, Zagreb, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “Delfin”, Pakrac, Centar za građansku hrabrost, Zagreb, Žene u crnom, Beograd, Mreža Žena u crnom Srbije, Mirovna aktivna grupa MAR, Tuzla, Anima - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Kotor, Ženska soba, Zagreb, te nekolicina pojedinaca, među kojima i Rada Borić.