ŠTO ĆE REĆI OPORBA?

Kijev i Moskva izdaju zajednički priručnik iz povijesti

27.10.2010 u 20:03

Bionic
Reading

Ukrajina i Rusija su se u srijedu dogovorile da će izraditi zajednički priručnik za profesore povijesti, što bi moglo izazvati veliko negodovanje prozapadne ukrajinske oporbe

'Odlučili smo osnovati stručnu radnu skupinu koja će pripremiti zajednički priručnik za profesore povijesti', rekao je ukrajinski ministar prosvjete Dmitro Tabačnik, a prenijela je agencija Interfax.

'Moramo mijenjati priručnike', dodao je njegov ruski kolega Andrej Fursenko nakon zajedničke sjednice ruske i ukrajinske vlade posvećene bilateralnoj suradnji, organizirane u prigodi posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Kijevu.

Taj bi projekt mogao naići na oštro protivljenje ukrajinske prozapadne oporbe, dok je u Rusiji objavljivanje nekih udžbenika iz suvremene povijesti izazvalo skandal zbog njihove popustljivosti prema sovjetskom diktatoru Staljinu, po ocjeni kritičara tih knjiga.

Ministra Tabačnika ukrajinska oporba smatra proruski orijentiranim, pa i čak i ukrajinofobom, a njegovo imenovanje u vladu predsjednika Viktora Janukoviča potaknulo je prosvjede tisuće studenata.

Janukovič je na predsjedničkoj dužnosti zamijenio prozapadnog Viktora Juščenka za kojega je odavanje počasti antisovjetskim ukrajinskim ratnim veteranima koje Rusija smatra nacističkim kolaboracionistima, bilo pitanje časti.

Juščenko je također tražio da se velika glad u Ukrajini u 1930-im proglasi genocidom koji je provodila sovjetska vlast.