SKANDAL U BIH

Sloboda medija i imam pedofil

11.02.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine otvoreno se sukobila s uredništvom Televizije Federacije BiH (FTV) optužujući tu medijsku kuću da vrijeđa muslimane, prenijeli su u srijedu lokalni mediji u BiH

Rijaset (poglavarstvo) IZ BiH objavilo je posebnu izjavu tražeći od FTV da se javno ispriča muslimanima zbog najavnog teksta voditeljice središnjeg dnevnika Nikoline Veljović koji je izrekla u ponedjeljak.

Dan ranije napadnuta je ekipa FTV koja je snimala prilog u selu Gluhoj Bukovici kod Travnika u središnjoj Bosni. To selo već mjesecima potresa skandal zbog ponašanja lokalnog imama Rešida Omerhodžića, kojemu se trenutačno i sudi zbog pedofilije. Tužbu protiv njega podnijele su obitelji djevojčica za koje se tvrdi da ih je Omerhodžić seksualno zlostavljao tijekom vjerske poduke u džamiji.

Pobornici efendije Omerhodžića verbalno su napali te na nekoliko sati držali zatočenu tročlanu ekipu FTV-a koja je o ovom slučaju pokušala snimiti prilog. Iz zatočeništva su izbavljeni tek nakon policijske intervencije.

U Rijasetu IZ tvrde kako je voditeljica Veljović, objavljujući ovu informaciju, ustvrdila kako čelnik Islamske zajednice, reis Mustafa Cerić, "štiti pedofile u redovima IZ i ratoborni vahabiti te javno poziva na linč nepodobnih novinara".

"Time su iznesene neistinite i uvredljive kvalifikacije o vrhovnom poglavaru muslimana u našoj domovini i bošnjačkoj dijaspori, o IZ i instituciji islama", stoji u priopćenju u kojemu Rijaset optužuje novinarku da se stavila u poziciju tužitelja i suca koji sudi reisu i svim muslimanima.

"Stoga tražimo da se FTV u prvom idućem Dnevniku ispriča muslimanima", napisali su iz Rijaseta.

Nikakva isprika nije slijedila, a urednica Informativnog programa FTV-a Duška Jurišić upozorila je kako je ovo samo još jedan dokaz koliki se pritisak na novinare te televizijske kuće provodi iz Islamske zajednice.

U izjavi koju prenosi "Oslobođenje" Jurišić podsjeća i na činjenicu da takvi pritisci dolaze nakon prijetnji smrću koje su dobili urednici i novinari popularnog političkog magazina "60 minuta"

Urednik te emisije Bakir Hadžiomerović već mjesecima je pod pojačanom policijskom zaštitom.

Njega i njegove suradnike u utorak je primio član Predsjedništva BiH Željko Komšić kako bi demonstrirao svoju potporu slobodi medija, ali i novinarima koji rade pod sve većim pritiscima.

Iz Komšićeva je ureda priopćeno kako je on prenio ocjenu da neovisni novinari i mediji ne smiju pokleknuti pred napadima i pritiscima jer bi, u protivnom, "bosanskohercegovačko društvo moglo ući u najcrnju fašizaciju".

Uz FTV, na meti različitih napada i prijetnji su i "Oslobođenje" te tjednici "Slobodna Bosna" i "BH dani".

Sam Mustafa Cerić je nakon izgreda u selu Gluhoj Bukovici u utorak osobno otišao onamo. Seljanima je poručio da u sukobima oko imama Omerhodžića pričekaju sudsku presudu, no lekciju je održao i novinarima poučivši ih kako ne smiju biti suci. "Novinari koji hoće biti suci neka studiraju pravo. Mislim da je uloga medija da točno i precizno informira, ali i da ne daje svoje sudove o ljudima dok se ne dokaže da su krivi", kazao je reis novinarima koji su pokazali veliko zanimanje za njegov iznenadni dolazak u Gluhu Bukovicu.

Imam Omerhodžić tvrdi pak kako ni za što nije kriv te da je tek žrtva neutemeljenih objeda.