NJEMAČKA

Vodenim topovima i suzavcem na štrajkaše

30.09.2010 u 21:36

Bionic
Reading

Policija je u četvrtak vodenim topovima i suzavcem rastjerala nekoliko tisuća prosvjednika u Stuttgartu koji se protive velikom planu rušenja željezničkog kolodvora

Nekolicina prosvjednika je ranjena, rekao je glasnogovornik udruženja koje je organiziralo masovni prosvjed nakon početka radova prije mjesec dana.

Između 5000 i 10.000 prosvjednika pokušalo je u četvrtak spriječiti rušenje 25 stabala u parku blizu glavnog kolodvora, koji također treba djelomično srušiti kako bi se izgradio podzemni kolodvor.

Policija je rasporedila tisuću policajaca kako bi rastjerala nešto više od 1000 prosvjednika. Taj plan, jedan od najvećih u Europi, vrijedan oko sedam milijarda eura, u tijeku devet godina predviđa, osim rušenja i rekonstrukcije središnjeg kolodvora, gradnju 16 željezničkih tunela, 18 mostova i 60 km pruge.

Više desetaka tisuća prosvjednika redovito se okuplja ispred kolodvora zahtijevajući prekid radova, za koje tvrde da su nepotrebni i preskupi.

Ti bi prosvjedi na regionalnim izborima u ožujku u pokrajini Baden Wuertembergu mogli utjecati na pad konzervativne vlade sklone kancelarki Angeli Merkel.