Svijet POSLJEDICE POPLAVA

Dvije trećine Slovenije pod vodom

Poplave koje su od petka izazvale jake kiše, bujice i rijeke izašle iz korita pogodile su dvije trećine Slovenije, a pod vodom je bilo oko 3000 objekata, izjavio je u nedjelju za Slovensku televiziju Miran Bogataj, šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje

U krajevima iz kojih se povukla voda stanje će biti normalizirano sredinom idućeg tjedna, najavio je, ali dodao da će procjena šteta trajati mnogo duže.

Premijer Borut Pahor u nedjelju je posjetio pogođene krajeve i obećao pomoć iz proračunskih rezervi te razmatranje buduće sanacije vodotokova rijeka koje često poplavljuju, da se situacije s poplavama ne bi ponavljale svake godine kod jačih oborinskih nepogoda.

Slovenski mediji procjenjuju da će ukupne štete od poplava biti više desetaka milijuna eura, a najviše posla idućih tjedana bit će na saniranju brojnih aktiviranih klizišta koji prijete desecima kuća iz kojih su njihovi vlasnici morali biti evakuirani.
Budući da su kiše u većini Slovenije tijekom nedjelje prestale, a razina vodostaja u većini rijeka stagnira ili je u padu, kritično stanje večeras se u Sloveniji očekuje samo na području od Krškoga do granice s Hrvatskom zbog vodenog vala rijeke Save i njene pritoke Krke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još