Svijet RATNI ZLOČIN ILI KLEVETA

Kandić mora platiti bivšem radikalu 2.100 eura

  • Autor: Hina
  • 5.2.2009 16:18:58
  • 5.2.2009 16:18:26

Jedna od vodećih srbijanskih aktivistica za ljudska prava i ravnateljica nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić u četvrtak je pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu osuđena za klevetu predsjednika Srpske napredne stranke i nekadašnjeg zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića

Nataša Kandić proglašena je krivom jer je 13. lipnja 2005. godine, gostujući u emisiji radija B92 'Kažiprst', po ocjeni Suda, oklevetala Nikolića, tvrdeći da je sudjelovao u zločinima nad civilima u selu Antinu 1991. godine, a da te tvrdnje nije mogla dokazati pred sudom.

Ona bi, po odluci suda, trebala platiti novčanu kaznu od dvjesto tisuća dinara (oko 2.100 eura), pri čemu ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana nakon što joj bude uručena pismena presuda.

Selo Antin privuklo je pozornost hrvatske i srpske javnosti javnosti nakon tvrdnji Nataše Kandić da su 1991. u tom selu ubijeni Marica Mihalj i Vicko Mikulić, kao i da je u cijeli slučaj umiješan Tomislav Nikolić. Sam Nikolić, nekadašnji stranački zamjenik Vojislava Šešelja, koji se dva puta neuspješno kandidirao za predsjednika Srbije, izjavljivao je ranije da je sudjelovao u ratu u Hrvatskoj, ali je to poslije opovrgnuo.

Nataša Kandić najavila je da će se žaliti na presudu, ocijenivši u izjavi za Hinu da sud nije bio zainteresiran utvrditi što je mandat organizacije za ljudska prava vezano uz istraživanje ratnih zločina te da je bilo propusta tijekom samog postupka.

Nataša Kandić jedan je od opunomoćenika oštećenih pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u procesima koji se vode za ratne zločine počinjene na Ovčari i u slavonskom selu Lovasu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još