Svijet UN PROCIJENIO

Stanje u Pakistanu - kritično!

Poplave u Pakistanu uništile su ili znatno oštetile usjeve na 1,72 miljuna hektara zemlje, objavio je u ponedjeljak ministar za hranu Nazar Muhamad Gondal.

Pod usjevima u toj zemlji ukupno je 23 milijuna hektara, objašnjavaju dužnosnici toga ministarstva.

"Poplave su uništile ili znatno oštetile usjeve, rižu, pamuk, šećernu trsku, kukuruz i druge na više od 1,72 milijuna hektara", rekao je ministar za Reuters.

Po procjeni gubitaka, najviše je stradala riža, na 614.157 hektara. Stručnjaci kažu da je riječ o gubitku od milijun i pol tona riže.

Manja proizvodnja značit će da će Pakistan imati manji višak za izvoz. Ataše američkoga ministarstva poljoprivrede u Pakistanu izjavio je ovaj mjesec kako je Pakistan u sezoni 2009./10. izvezao 3,75 milijuna tona riže.

Istovremeno, BBC prenosi izjavu UN-a koji je procijenio da je humanitarno stanje u Pakistanu kritično. Naime, poplave svaki dan iz svojih domova otjeraju više desetaka tisuća ljudi, a prema procjenama UN-a brojka ljudi kojima je potrebno osnovno sklonište narsla je od dva milijuna na 6 milijuna.

Zbog poplava koje treju već mjesec dana pati 17 milijuna stanovnika Pakistana, a iako je UN poručio da je namaknuo 70 posto od 460 milijuna dolara potrebnih za humanitarnu pomoć, mnogi stanovnici još nisu dobili nikakvu pomoć.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još