NACRT REZOLUCIJE

SAD vetom spriječio primanje palestinske države u UN

19.04.2024 u 06:39

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u četvrtak su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložile veto na punopravno članstvo palestinske države u UN-u

SAD je uložio veto na nacrt rezolucije kojom se Općoj skupštini UN-a, koja ima 193 članice, preporučuje da se "Država Palestina primi u članstvo" UN-a. Britanija i Švicarska ostale su suzdržane, dok je preostalih 12 članica dalo svoj glas za rezoluciju.

"Sjedinjene Države nastavljaju snažno podupirati rješenje koje podrazumijeva postojanje dviju država. Ovo glasovanje ne odražava protivljenje postojanju palestinske države, nego se njime priznaje da će do njega doći jedino izravnim pregovorima dviju strana", rekao je zamjenik američkog veleposlanika u UN-u Robert Wood.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je američki veto ocijenivši ga "nepravednim, neetičnim i neopravdanim", te istaknuo u priopćenju da je suprotan "volji međunarodne zajednice, koja snažno podupire punopravno članstvo Palestine" u UN-u.

Palestinski zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u podnesen je šest mjeseci nakon početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi te dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pohvalio je veto SAD-a, dodavši: "Sramotan prijedlog je odbijen. Terorizam neće biti nagrađen."

Palestinci trenutačno imaju status promatrača, što je de facto priznanje državnosti, a dodijelila im ga je Opća skupština UN-a 2012. godine. No, zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u moraju odobriti Vijeće sigurnosti i najmanje dvije trećine Opće skupštine.

"Vjerujemo da takvo priznanje palestinske državnosti ne bi trebalo doći na početku novoga procesa, ali ne mora biti na samom kraju procesa. Moramo početi rješavati krizu u Gazi", rekla je Vijeću britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward.

Prije glasanja o primanju Palestinaca u UN alžirski veleposlanik u UN-u Amar Bendjama rekao je da će ono ojačati, a ne narušiti postizanje rješenja koje uključuje postojanje dviju država te dodao da će "mir u Palestinu stići njezinim uključivanjem, a ne isključivanjem".