OBAMINA ADMINISTRACIJA

Novi ministar trgovine SAD-a je republikanac

03.02.2009 u 23:21

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je imenovao republikanskog senatora Judda Gregga za ministra trgovine i to je bilo jedino nepopunjeno ministarsko mjesto u njegovoj administraciji

WASHINGTON - Potvrdi li Senat njegovo imenovanje, 61-godišnji Gregg postat će treći republikanski ministar u demokratskoj vladi, uz ministra obrane Roberta Gatesa i ministra prometa Raya LaHooda. Obama je u predizbornoj kampanji najavljivao dvostranački sastav kabineta i centristički pristup koji bi trebao ublažiti duboku stranačku podijeljenost u američkoj politici.

"Ovisno o tome kako gledate, Judd je glasovit ili ozloglašen na Capitol Hillu po strogoj fiskalnoj disciplini... Mi se ne slažemo u svemu, pogotovo u tome tko je trebao dobiti izbore, ali se slažemo da se američkim obiteljima i poduzećima hitno mora pomoći da stanu na noge", rekao je Obama pri objavi imenovanja u Bijeloj kući.

Tom je prilikom ponovno upozorio da vlada mora hitno odgovoriti na gospodarsku krizu prihvaćanjem plana gospodarskih poticaja koji treba otvoriti "tri milijuna radnih mjesta, smanjiti poreze za 95 posto američkih radnika te osigurati ulaganja u budućnost, u energetiku, obrazovanje i zdravstvo za 21. stoljeće".

O planu poticaja vrijednu gotovo 900 milijarda dolara upravo raspravlja Senat, a snažno mu se protive republikanci. Predstavnički dom Kongresa prošli je tjedan prihvatio plan za poticanje gospodarstva.

Gregg je zauzvrat pohvalio Obamin plan kao "izvanredno hrabar, odlučan, učinkovit i sveobuhvatan".

"Nije vrijeme za strančarenje. Nije vrijeme kad trebamo stajati u svom ideološkom kutu i galamiti. Ovo je vrijeme za dobru vladavinu", rekao je Gregg, senator iz New Hampshirea, kojeg je Obama pohvalio kao "jednog od najutjecajnijih glasova u Senatu i vješta pregovarača", koji će biti "uvjerljiv veleposlanik američke industrije" u svijetu.

Za ministra trgovine Obama je prvotno izabrao demokratskog guvernera Novog Meksika Billa Richardsona, no on je povukao kandidaturu zbog savezne istrage o dodjeli državnih ugovora svojim političkim donatorima.

Gregg je ulazak u vladu uvjetovao time da se ne mijenja stranačka ravnoteža u Senatu, u kojem demokrate dijeli samo jedno mjesto od kvalificirane većine od 60 mjesta, koja jamči potpunu prevlast u donošenju zakona. Zbog toga je dogovoreno da guverner New Hampshirea, demokrat John Lynch, na njegovo mjesto imenuje republikanku Bonnie Newman, koja se 2010. ne bi kandidirala za pun senatski mandat.