STRUČNA ANALIZA

'Milanović je imao predispozicije postati hrvatski Obama, a postao je hrvatski Trump'

13.01.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček gostovala je u Novom danu televizije N1 kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirala nedavnu komunikaciju predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića

U posljednje vrijeme se sve više spominju premijerove ambicije za poziciju u Bruxellesu. Kišiček smatra da je jedna od poanta tog narativa umanjiti povjerenje u premijera.

“De facto, ako promislite, premijer nije stvorio nijedan krug bliskih suradnika koji su dovoljno kompetentni da bi mogli preuzeti upravljanje državom. Mislim da je osnovni argument pokazati kako premijer želi otići i ostaviti vladanje tko zna kome. Želi se na neki način uplašiti ljude da premijer neće više biti premijer i da nema tko nakon njega preuzeti kormilo nakon što HDZ dobije izbre, u slučaju da dobije”, kazala je Kišiček za N1.

  • +16
Milanović na obilježavanju obljetnice osnutka "Puma" Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Kišiček se osvrnula na jučerašnju izavu predsjednika Milanovića o ministru gospodarstva Damiru Habijanu.

“Uvijek je u pozadini predsjednikovih izjava politička motivacija i nikad to nije kod njega slučajno. Njegova jučerašnja izjava i općenito izvedba i nastup je bio vrlo sličan Donaldu Trumpu. I to je tužno što je naš predsjednik imao potencijala i preidspozicije postati hrvatski Obama, a postao je hrvatski Donald Trump.”

Kišiček naglašava da je to šokantno za Milanovića jer je javnost upoznata da inače pripada drugačijem sustavu vrijednosti. “Pamtimo ga kao čovjeka koji se zalagao za liberalne vrijednosti, osobne slobode itd. Ono što je on jučer napravio, kosi se sa svime onime za što se Milanović zalagao godinama. Spominjanje nečije seksualne orijetnacije pa poslije izvlačenje da je to nešto manje važno ili za njega nebitno, potpuno je irelevantno.”

“Činjenica da je to spomenuo kao predsjednik znači da postaje tema dana, tema tjedna. I sad će cijela država raspravljati o privatnom životu ministra gospodarstva što je potpuno irelevatno za funkciju koju obnavlja”, dodaje.

Kišiček se slaže s premijerom koji je poručio da je on ili bilo tko drugi s desnog spektra izrekao tako nešto, to bi odmah postao skandal: “Mislim da je predsjednik sebi stvorio određeni imidž koji je godinama u politici gradio kao pripadnik liberalne struje i zaštitnik osobnih sloboda pa mu se na neki način više oprašta. Ali on troši taj kapital.”