TKO JE SVE RATNI ZLOČINAC?

Europski desničari u Japanu bez kompleksa

14.08.2010 u 18:15

Bionic
Reading

Europski politički čelnici krajnje desnice, među kojima i Jean-Marie Le Pen, posjetili su u subotu u Tokiju kontroverzni hram Yasukuni posvećen žrtvama palim za Japan u Drugom svjetskom ratu i četrnaestorici ratnih zločinaca kojima su presudili saveznici

Odgovarajući u svezi s tim pitanjem, Le Pen je kazao da nema 'nikakav kompleks'.

'Ne ustručavam se odati počast veteranima protivničke zemlje i bivšeg neprijatelja', rekao je. 'Ratni zločin nisu činili samo poraženi. Ima ga i među pobjednicima', dodao je, podsjetivši na atomske bombe koje su Amerikanci u kolovozu 1945. bacili na Hirošimu i Nagasaki.

'Nisu li ratni zločinci i oni koji odluče pobiti stotine tisuća civila kako bi nekog natjerali na vojnu kapitulaciju?', upitao je.

Za razliku od većine europskih zemalja, Japan nema političku stranku krajnje desnice, već samo nacionalističke organizacije.

Među njima je i Issuikai kojim predsjeda Mitsuhiro Kimura, ujedno i organizator ovog dosad neviđena skupa na kojemu uz 82-godišnjeg Jean-Marie Le Pena, predsjednika francuske Nacionalne fronte, sudjeluju i zamjenik presjednika Britanske nacionalne stranke (BNP) Adam Walker i izaslanici krajnje desnice iz još šest europskih zemalja - Austrije, Belgije, Španjolske, Mađarske, Portugala i Rumunjske.

Issuikai, utemeljen 1972., s tek stotinjak članova, niječe, među ostalim, razmjere zločina koje je japanska carska vojska počinila u Aziji uoči i tijekom Drugog svjetskog rata.