Svijet PRANJE NOVCA U VATIKANU

Vlasnici Privredne i Zagrebačke pod istragom?

Talijansko pravosuđe sumnjiči Zavod za religijska djela (IOR), znan i kao Vatikanska banka, za umiješanost u operacije pranja novca, a rimsko tužiteljstvo otvorilo je istragu, piše u utorak dnevnik La Repubblica

Zavod za religijska djela upravlja računima vjerskih redova i katoličkih udruga, a kako koristi ekstrateritorijalnost papinske države, ne mora poštovati financijske norme za talijanske ustanove.

Prema pisanju La Repubblice, deset talijanskih banaka, među kojima su Intesa San Paolo (vlasnik Privredne banke Zagreb) i Unicredit (vlasnik Zagrebačke banke), također su pod budnim okom tužitelja.

Pravosuđe je otkrilo da Vatikanska banka upravlja računima talijanskih ustanova bez naziva, identificiranih jedino oznakom IOR. 'Hipoteza istražitelja jest da subjekti koji imaju svoje fiskalno boravište u Italiji koriste IOR kao paravan za skrivanje različitih prekršaja, poput prevare ili utaje poreza', ističe se u dnevniku.

IOR se pojavio na svjetskim naslovnicama 1981. godine nakon propasti Banco Ambrosiane, kojoj je bio glavni dioničar. Banco Ambrosiana sumnjičila se za pranje mafijaškog novca, a na njezinim računima otkriven je manjak od 3,5 milijardi dolara. Vatikanska banka negirala je pravnu odgovornost za propast Ambrosiane.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još