utaja poreza

Osam godina nakon afere 'Panamski dokumenti' započinje suđenje

08.04.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Suđenje za dvadeset sedam osoba zbog pranja novca povezanog sa skandalom utaje poreza "Panamski dokumenti (Panama Papers)", koji je otkrio koliko svjetskih bogataša skriva svoju imovinu u off-shore tvrtkama, započet će u ponedjeljak

Skandal je 2016. potresao vlade, razotkrio ličnosti visokog profila, doveo do niza istraga diljem svijeta i naštetio ugledu Paname kao off-shore financijskog središta.

Optuženici kojima će se suditi na panamskom kaznenom sudu uključuju Jurgena Mossacka i Ramona Fonsecu Moru, osnivače sada ugašene panamske pravne tvrtke u središtu skandala.

Više od 11 milijuna datoteka iz njihove tvrtke Mossack Fonseca inkriminiralo je utjecajne osobe uključujući milijardere, političare i sportske zvijezde.

Islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je otkriveno da njegova obitelj ima off-shore bankovne račune.

Tadašnji pakistanski premijer Nawaz Sharif dobio je doživotnu zabranu obnašanja javne dužnosti nakon što su ga dokumenti inkriminirali.

Neke od drugih osoba koje se spominju su bivši britanski premijer David Cameron, nogometna zvijezda Lionel Messi, tadašnji argentinski predsjednik Mauricio Macri i španjolski filmski redatelj Pedro Almodovar.

Dokumenti su bili poslani njemačkom listu Sueddeutsche Zeitung, koji ih je potom podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara.

Mnogi upleteni u aferu su objavili svoje razloge za to i rekli su da nisu nezakonito postupali.

Ipak, tvrtka Mossack Fonseca je 2018. objavila da će se zatvoriti zbog "nepopravljive štete" nanesene njezinu ugledu.

Panama je usvojila nove zakone nakon izbijanja skandala, ali srednjoamerička država je i dalje na crnoj listi Europske unije zbog poreznih oaza.

Činjenica da dio njenih zakona o pranju novca nije postojao prilikom izbijanja skandala bi mogla zakomplicirati napore sudstva da uspješno osudi optuženike.

Zločin utaje poraza se u Panami kažnjava tek od 2019. i to za iznose veće od 300.000 američkih dolara godišnje.

Mossacku i Fonseci se 2023. u Panami sudilo zbog navodnog pranja novca u sklopu brazilskog korupcijskog skandala povezanog s građevinskim divom Odebrechtom.

Tužiteljstvo je zatražilo do 12 godina zatvora za obojicu u tom slučaju, a presuda još nije objavljena.

Očekuje se da bi najnovije suđenje moglo trajati do 26. travnja, prema sudstvu.