ŠTO SE KRIJE IZA MISTERIOZNOG IMETKA?

Đukanović - najbogatiji političar na Balkanu

21.05.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Milo Đukanović i Silvio Berlusconi, 'dobri prijatelji i partneri', najbogatiji su političari među svjetskim vladarima prema popisu koji su objavili ugledni britanski listovi The Independent i Daily Express

Za divno čudo, u ovih top 20 nema nijednog izdanka domaće političke vrste. Teško da se koji i može mjeriti s talijanskim premijerom Berlusconijem kao petim najbogatijim šefom države ili crnogorskim predsjednikom Đukanovićem kao najbogatijim na Balkanu.

Njegovih 10 milijuna funti sasvim je dovoljno i za zatvaranje svjetskog vladarskog top 20. No i britanskim je listovima sumnjivo porijeklo misterioznog Đukanovićevog imetka pa spominju njegovo sudjelovanje u švercu cigareta, iako crnogorski premijer uporno negira povezanost s duhanskom mafijom.

Na popisu se ugnijezdilo 12 bogatih kraljica i kraljeva, sultana i emira, a među neokrunjenim glavama najviše strši Berlusconijeva, čije bogatstvo teži oko šest milijardi funti, zahvaljujući televizijskim postajama, časopisima i nogometnom klubu AC Milan. Njegovi će kritičari dakako dodati i političku funkciju koju je iskoristio da bi još više oplodio svoje bogatstvo.

Na vrhu liste smjestio se 82-godišnji tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, čije je bogatstvo teško oko 20 milijardi funti, a poznat je po tome što je najbogatiji i ima najduži staž na vlasti na svijetu jer, unatoč siromaštvu njegovih podanika koji prosvjeduju već poduže vrijeme protiv nepopularne vlade, njega obožavaju.

Iza njega je brunejski sultan Hassanal Bolkia Muizzadin Wadaullah, čije se bogatstvo procjenjuje na 13,5 milijardi funti, a njegovi podanici dobro žive. Nekoliko zanimljivih detalja o sultanu kaže da je 63-godišnjak ljubitelj luksuznih automobila pa u svojoj kolekciji ima 500 Rolls Royceova, a za svoj 50. rođendan bio je unajmio Michela Jacksona da mu nastupa. S druge strane, iako je dužan 174 milijuna eura za struju, nije mu nikakav problem omiljenom frizeru iskeširati 15 tisuća funti za frizuru.

Treće mjesto najbogatijih zauzeo je predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Khalifa bin Zayed al Nahyan, čije je bogatstvo procijenjeno na 12 milijardi funti.

Tek milijardu funti manje ima saudijski kralj Abdullah na četvrtome mjestu, koji je trenutno zabavljen gradnjom grada 'King Abdullah Economic City' na zapadnoj obali Saudijske Arabije.

U leđa Berlusconiju gleda princ od Lihtenštajnana Hans-Adam II, težak 2,5 milijardi funti, koje je naslijedio od kraljevske obitelji, a od sedmog do desetog mjesta poredali su se šeik Hamad bin Khalifa Al Than, katarski emir; zatim 'gospodin 10 posto', to jest pakistanski predsjednik Asif ali Zardari, udovac Benazir Buto, koji svoj nadimak duguje optužbama za korupciju.

Njega slijedi princ od Monaka Albert II. čije se bogatstvo procjenjuje na 700 milijuna funti te čileanski predsjednik Sebastian Pinera koji je svoje bogatstvo stekao prije ulaska u politiku, naime, on je u Čile uveo kreditne kartice, dok je australski premijer Kevin Rudd do svojeg došao zahvaljujući bogatoj ženidbi.

Novozelandski mu kolega John Kinovac bogatstvo je stekao bavljenjem investicijskim bankarstvom, a predsjednik Južne Koreje Lee Myung Bak sa 35 godina ostavio je iza sebe siromaštvo postavši direktor Hyundaija.

Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obiang Nguema Mbasogo nekoć je bio smatran najgorim afričkim diktatorom, koji je pola milijarde dolara iz proračuna prebacio na vlastiti račun u sklopu borbe svih borbi – protiv korupcije.

Na listi se još nalaze i Fidel Castro, dubajski šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, engleska kraljica Elizabeta II te nizozemska kraljica Beatrix Wilhelmina Armgard