PAHOR STRAHUJE

'U igre oko referenduma uključit će se i Hrvati'

13.05.2010 u 02:27

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u srijedu je iznio bojazan da će protiv prihvaćanja arbitražnog sporazuma na referendumu u Sloveniji agitirati i dio hrvatske politike koja smatra da je arbitraža nepovoljna za Hrvatsku.

Govoreći u Kranju, Pahor je izjavio kako je arbitražni sporazum s Hrvatskom "velik uspjeh slovenske politike".

Istodobno, izrazio je bojazan da će se tijekom kampanje uoči referenduma slovenskim oporbenim strankama pridružiti dio hrvatske politike i "establishmenta" koji smatraju da je Sloveniji ponuđen prevelik ustupak.

"Oni će učiniti sve da referendum u Sloveniji propadne", rekao je Pahor, dodajući da je hrvatska politika odbila tzv. drugi Rehnov prijedlog na kojemu se temelji i sadašnji arbitražni sporazum.

Suprotstavio se i navodima hrvatskih medija kako će arbitražni sud donijeti presudu o granici samo po pravilima međunarodnog prava. Prema njegovim riječima, arbitražni sporazum navodi i kriterije koji se tiču pravednosti i utvrđivanja svih okolnosti, što Sloveniji po njegovim tvrdnjama ide na ruku.

Pahor smatra da mu je, zahvaljujući interesu Hrvatske da uđe u Europsku uniju, uspjelo postići ono što nije uspjelo ranijim predsjednicima slovenskih vlada. Riječ o velikom uspjehu slovenske politike, tvrdi Pahor koji smatra da arbitraža Sloveniji otvara mogućnost da "vrati stanje na granici" kakvo je bilo prilikom osamostaljenja dviju država, da dobije kontakt s otvorenim morem i pravedno rješenje za granicu na kopnu.

"Mi smo Hrvatskoj na stol dali poštenu ponudu kako okončati blokadu. Arbitražni sporazum daje zadaću arbitrima da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem, a to što će arbitraža uvažiti stanje na granici koje je bilo 25. lipnja 1991. godine znači i kontakt Slovenije s otvorenim morem", rekao je Pahor pozivajući prisutne da na referendumu glasuju za konačnu potvrdu sporazuma.

Sadašnja prilika za Sloveniju, koju joj nudi arbitražni sporazum, ne može ponoviti jer će Hrvatska uskoro završiti pregovore s Europskom unijom, a odbacivanje arbitraže Sloveniju bi dovelo u neugodan položaj u međunarodnoj javnosti, smatra predsjednik slovenske vlade.