Svijet U IDUĆE TRI GODINE

Grčkoj odobreno 110 milijardi eura pomoći

Ministri financija zemalja članica eurozone donijeli su u nedjelju na izvanrednom sastanku u Bruxellesu odluku o aktiviranju paketa pomoći Grčkoj u visini od 110 milijardi eura za sljedeće tri godine, izjavio je nakon sastanka šef euroskupine Jean-Claude Juncker

'Odlučili smo aktivirati plan pomoći Grčkoj', izjavio je Juncker na konferenciji za novinare. Od 110 milijardi eura, 80 milijardi će dati zemlje članice eurozone, a ostatak Međunarodni monetarni fond.

Juncker je insistirao da je odluka donesena danas na razini ministara financija i da to pitanje neće biti otvarano na izvanrednom summitu čelnika eurozone, koji će se održati u petak, 7. svibnja. Juncker je dodao da će čelnici 16 zemalja eurozone razgovarati o ekonomskom vladanju u eurozoni.

Grčka bi prve uplate trebala dobiti prije 19. svibnja, kada joj na naplatu stiže oko devet milijardi eura duga.

Da bi dobila paket pomoći, Grčka je zauzvrat morala prihvatiti niz dosad nezabilježenih mjera štednje i kresanja troškova. Taj program, dogovoren s EU-om i MMF-om, predviđa da će Grčka svoj proračunski manjak ove godine sa 13,7 posto smanjiti na 8,1 posto, 2011. godine na 7,6 posto, a 2012. na 6,5 posto.

Paket mjera za spas grčkog gospodarstva uključuje i povećanje PDV-a (porez na dodanu vrijednost) sa 21 na 23 posto, smanjenje plaća i mirovina u javnom sektoru i povećanje poreza na gorivo, alkohol i duhanske proizvode za 10 posto.

Provedbu toga programa pozorno će pratiti zemlje članice eurozone i MMF, koji će svaka tri mjeseca provjeravati stanje stvari. Unatoč tome, grčki ministar financija George Papakonstantinu smatra da njegova zemlja ne gubi suverenost.

'Ni u kojem slučaju ne osjećamo da smo stavljeni pod tutorstvo. Mi smo članica eurozone, koja je preuzala odgovornost', rekao je Papakonstantinu.

Istog je mišljenja i Juncker, koji je istaknuo da odbacuje izraz 'tutorstvo'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još