SUĐENJE GENERALIMA U HAAGU

Dolazak svjedoka ovisi o islandskom vulkanu

21.04.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon akcije "Oluja" trebalo bi se nastaviti u četvrtak saslušanjem novoga svjedoka Haaškog suda čiji dolazak ovisi o tome - hoće li islandski vulkan ometati i dalje europski zračni promet.

Svjedok čiji identitet nije objavljen, trebao bi biti sedmi, i prema ranijim najavama, posljednji svjedok kojeg je pozvalo sudsko vijeće, nakon što su tužiteljstvo i obrane u siječnju završile svoj dio dokaznog postupka.

Sedmi svjedok trebao je svjedočiti u srijedu, ali zbog teškoća u zračnom prometu nije stigao u Den Haag. Njegov se dolazak očekuje u srijedu poslijepodne, a početak svjedočenja u četvrtak ujutro, najavio je predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac Alphons Orie

U dosadašnjem saslušanju svjedoka suda, iskaz su dala šestorica hrvatskih političkih dužnosnika i bivših zapovjednika u Specijalnoj policiji: Jure Radić, Ivan Jurić, Željko Sačić, Stjepan Žinić, Branko Balunović i jedan svjedok zaštićenog identiteta koji se vodi kao CW-4.

Sudsko vijeće i strane u postupku ispitivali su Juru Radića o politici hrvatskih vlasti prema povratku Srba izbjeglih u Oluji, a vezano za točku optužnice protiv sva tri generala koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat s ciljem progona Srba iz Hrvatske.

Ostali svjedoci, viši i niži zapovjednici u Specijalnoj policiji, svjedočili su o djelovanju hrvatskih specijalaca u Oluji, posebice o ubojstvu petoro srpskih civila u Gruborima kod Knina koje se stavlja na teret Markaču, ratnom zapovjedniku Specijalne policije i Čermaku, bivšem zapovjedniku Zbornog mjesta Knin.