OZBILJNA STVAR

U zrakoplovima F-16 otkriveno vulkansko staklo

19.04.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Na pokusnome letu zrakoplova F-16 u europskome zračnom prostoru otkriveno je da se u njihovim motorima skuplja staklo iz oblaka vulkanske prašine, izjavio je u ponedjeljak jedan američki dužnosnik.

Europske države zatvorile su svoj zračni prostor u četvrtak zbog straha da bi se prašina iz erumpirajućeg vulkana na Islandu mogla pretvoriti u staklo u motorima zrakoplova i blokirati uzimanje zraka. Neke zrakoplovne tvrtke u nedjelju su izvijestile da tijekom pokusnih letova nije bilo znakova tog fenomena.

No, zrakoplovi NATO-saveza tipa F-16 letjeli su, a otkriveno je da se u njihovo motoru nakupilo staklo staklo, rekao je dužnosnik.

'To je vrlo ozbiljna stvar koja će u bliskoj budućnosti uistinu utjecati na vojnu moć', istaknuo je.

'Mogu vas uvjeriti da aktivnosti islandskog vulkana nisu utjecale na naše operacije ili obranu teritorija zemalja članica saveza', rekao je glavni tajnik NATO-saveza Anders Fogh Rasmussen. 'Naše zračne snage uvijek će činiti sve kako bi bile sposobne za svoje operacije i kako bi teritorij zemalja članica ostao netaknut', dodao je.

Na upit o motoru F-16 odgovorio je kako nema dodatnih informacija, ali problem s njim u vezi nije uzrokovao nikakvu nesreću.