Svijet NEMA ODGODE ZBOG OBLAKA

Pokop Kaczynskog ipak u nedjelju

Stotine tisuća Poljaka okupiti će se na velikom trgu u Varšavi kako bi odali posljednju počast poginulima u nesreći predsjedničkog zrakoplova, među kojima su i predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i brojni drugi članovi političke elite zemlje.

U čitavoj Poljskoj točno u 8 i 56 minuta (vrijeme kada se 10. travnja srušio zrakoplov u blizini Smolenska na zapadu Rusije) oglasit će se sirene i crkvena zvona.

Točno u podne na trgu Pilsudski, u blizini groba neznanog junaka, počet će ceremonija posvećena svakom od 96 poginulih putnika predsjedničkog zrakoplova, koji su putovali u Rusiju kako bi odali počast 22.000 poljskih časnika koji su 1940. godine tamo ubijeni po Staljinovoj naredbi.

Poljaci će se prisjetiti svakog od poginulih: predsjednika, njegove supruge Marije, svih zapovjednika glavnog stožera vojske, članova oprobe i borbe protiv komunizma, brojnih zastupnika i zamjenika ministara, crkvenih dužnosnika, te predsjednika poljskog olimpijskog odbora, predsjednika središnje banke i brojnih drugih javnih ličnosti, ali i prevoditelja, mladih djelatnika službe sigurnosti i stjuardesa.

Ceremonija bi trebala trajati oko četiri sata.

Trg Pilsudski uobičajeno je mjesto velikih okupljanja u Varšavi.

U 17 sati i 30 minuta lijesovi s tijelima predsjednika i njegove supruge bit će prebačeni iz Predsjedničke palače u katedralu, gdje će zatim započeti misa.

Njihova tijela bit će zatim prebačena u Krakov gdje će u nedjelju biti pokopani. Dolazak velikog broja visokih stranih dužnosnika na sprovod poljskog predsjednika i njegove supruge upitan je zbog toga što je zračni promet u većini europskih zemalja, zbog erupcije vulkana na Islandu, i dalje zatvoren.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još