PREDSJEDNIKOV POSJET SUSJEDIMA

BiH mediji o važnosti Josipovićevih poruka

15.04.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački dnevni listovi u četvrtak su posvetili veliku pozornost službenom posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića toj zemlji ističući pritom važnost poruka što ih je on u srijedu poslao, posebice u govoru održanom pred Parlamentom BiH

'Josipović žali što je Hrvatska pridonijela stradanjima ljudi', piše najtiražniji list u BiH Dnevni avaz, dodajući kako hrvatski predsjednik drži da se svaki zločin mora kazniti, a svaka žrtva zaslužuje da joj se iskaže poštovanje.

I Oslobođenje na naslovnoj stranici ističe važnost Josipovićevih poruka kojima je on osudio zločine počinjene tijekom rata.

'Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločinci i zlodjela', temeljna je poruka koju je ovaj list prenio čitateljima objašnjavajući najvažnije naglaske Josipovićeva govora pred državnim parlamentom.

Banjalučke Nezavisne novine pišu kako je hrvatski predsjednik tijekom boravka u Sarajevu poručio da podjele iz prošlosti valja zamijeniti suradnjom.

List na udarnom mjestu citira i Josipovićeve riječi kako je došlo novo doba, u kojemu valja prepoznati pogreške prijašnjih vremena i hrabro kročiti novim putem, koji će regiji trajno donijeti mir i prosperitet.

Na gotovo identičan način o posjetu hrvatskog predsjednika izvijestio je i banjalučki Glas Srpske.

Oba lista ipak bilježe i to da su neki od političara među bosanskim Srbima poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića lošim ocijenili to što Josipović kani posjetiti samo mjesta na kojima su stradali Bošnjaci i Hrvati, dok je zaobišao mjesta na kojima su stradali Srbi.