problemi na cestama

Čačić, Bandić, Dekanić... evo koji su još političari sudjelovali u prometnim nesrećama

12.11.2023 u 06:51

Bionic
Reading

Prometna nesreća koju je u subotu izazvao ministar obrane Mario Banožić nije jedina u kojoj je sudjelovao neki od hrvatskih političara, iako je jedna od najtragičnijih. Tportal podsjeća na neke od njih, od manjih nezgoda samo s materijalnom štetom do onih koje su završile ozljedama i smrću

Podsjetimo, sad već bivši ministar obrane Mario Banožić u subotu rano ujutro neopreznim je pretjecanjem kamiona skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba. I sam ministar je s težim ozljedama glave, prsnog koša, trbuha i noge završio u bolnici. U poslijepodnevnim satima premijer Andrej Plenković smijenio je ministra, a sudeći po tome da je zamjenica državnog odvjetnika jasno rekla da je Banožić uzrokovao nesreću, po izlasku iz bolnice mu vjerojatno slijedi pravosudni postupak u kojem mu prijeti i višegodišnja zatvorska kazna.

  • +6
Očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Vinkulja/PIXSELL

Možda je najsličnija prometna nesreća nekog hrvatskog političara bila ona tadašnjeg saborskog zastupnika Radimira Čačića u Mađarskoj 2010. On je svojim automobilom Chrysler na autocesti naletio na Škodu Fabiju prilikom čega su poginule dvije osobe iz Škode. Proces je vođen u Mađarskoj, a Čačić je proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. U međuvremenu je, nakon pobjede lijeve koalicije na izborima, Čačić postao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, pa je podnio ostavku nakon što je osuđen na 22 mjeseca zatvora, od čega je trebao odslužiti polovicu, što je i učinio u kaznionici poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule.

Prometna nesreća Radimira Čačića u Mađarskoj 2010. Izvor: Cropix / Autor: Varga György / MTI

Svakako jedna od nesreća koja je najviše odjeknula u javnosti bila je ona zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz 2002. On je u večernjim satima, tijekom prestrojavanja svojim Range Roverom okrznuo Opel Vectru drugog vozača, a iako nije bilo ozlijeđenih i šteta je naknadno procijenjena na oko 8000 kuna (oko 1060 eura), tek je tada uslijedila prava drama. Bandić je, naime, nakon što policajac nije prihvatio ponudu da se dogovore, bježao pred prometnom policijom, a kad je uhvaćen ustanovljeno je da je vozio pod utjecajem alkohola od 1,6 promila. Nakon te afere podnio je ostavku na dužnost gradonačelnika, a na dužnost se vratio nakon izbora 2005.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u travnju 2022. u Cerni je službenim automobilom, uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanjau, zrokovao prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće, prema priopćenju Uskoka koji je protiv njega podigao optužnicu. Tereti ga se da je nakon nesreće, s ciljem izbjegavanja odgovornosti, dogovorio sa svojim bratićem da preuzme krivnju za nezgodu, a svojim autoritetom "uvjerio" policajce da prihvate to objašnjenje iako su očevidom utvrdili da je župan bio alkoholiziran i da bratić nije upravljao vozilom.

Mjesto prometne nesreće župana Damira Dekanića Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac 2019. je vozeći automobil u Vinkovcima udarila djevojčicu (10) koja je istrčala na cestu gdje nema pješačkog prijelaza koja je zadobila višestruke prijelome potkoljenice. No nakon provedenih izvida Državno odvjetništvo je odbacilo sumnju da je prekršila zakon, odnosno zaključilo je da Žalac nije vozila prebrzo niti da je uzrokovala nesreću. Ministrica je tada ponudila ostavku, no premijer Andrej Plenković nije je prihvatio. U sklopu izvida također je utvrđeno i da je ministrici vozačka dozvola istekla tri godine prije nesreće.

Tadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić u kolovozu 2005. na autocesti Zagreb-Split kod Bosiljeva je skrivila prometnu nesreću u kojoj je potpuno uništen automobil kojim je upravljala. Ona je zadobila ozljede glave i prijelom rebra, a u nesreći je uginuo njen pas. Presudom je utvrđeno da je nesreću skrivila zbog neprilagođene brzine s obzirom na uvjete na cesti, odnosno s obzirom na to da je padala kiša. S obzirom na to da nije bilo drugih sudionika nesreće, Pusić je platila novčanu kaznu.

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović u razmaku od pet godina imao je dvije lakše prometne nezgode u kojima je samo bilo materijalne štete. Prvu je uzrokovao 2017. kada se u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici svojim vozilom zabio u parkirani terenac, a 2022. se u obližnjoj Amruševoj zabio u ogradu kafića za koju je ustvrdio da je nije vidio. Alkotest je pokazao da Josipović nije bio pod utjecajem alkohola, a vlasnik kafića ustvrdio je da je šteta na ogradi i stolovima 4000 eura, što je Josipović obećao podmiriti. Također mu je policija izdala kaznu od 1500 kuna (200 eura) zbog prometnog prekršaja, a platio je samo pola od tog iznosa jer je kaznu podmirio na licu mjesta.

  • +13
Nezgode Ive Josipovića u Palmotićevoj i Amruševoj Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Vukelić lakše stradao 2008. kao putnik, a ne vozač

Banožićeva nesreća potaknula je i priče kako je političarima koji na to imaju pravo bolje da ne voze sami, nego da ih voze službeni vozači, no zabilježen je najmanje jedan slučaj kad ni to nije pomoglo da se izbjegne nesreća i ozljeda. Naime, 2008. je tadašnji ministar obrane Branko Vukelić lakše nastradao u prometnoj nesreći u službenom vozilu u kojem su osim njega bili vozač i pripadnik osiguranja, koji nisu bili ozlijeđeni. Nesreća se dogodila na autocesti Zagreb-Split, nedaleko čvora Zadar 2 kada se službeni Audi A6 zabio u drugo vozilo koje je bilo zaustavljeno zbog prethodne nesreće. Sam Vukelić tada je objasnio da je MORH-ov automobil naletio na led na cesti i da je vozač izgubio kontrolu. Ministar je zadobio lakšu ozljedu vrata, nagnječenje prsa, udarac u nogu te nekoliko ogrebotina po licu, te je nekoliko dana nosio Schanzov ovratnik.

HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek 2019. je automobilom udario djevojčicu (11) koja je u toj nezgodi lakše ozlijeđena. Tušek tada nije zvao broj 192, nego je nazvao načelnika krapinske policije, što je opravdao time da se prvo njega sjetio. Očevidom je utvrđeno da nije bio alkoholiziran, a djevojčica je ipak odvezena u zabočku bolnicu, no ubrzo je puštena kući.