EKOLOŠKA KATASTROFA

Nafta iz nasukanog broda prijeti Velikom koraljnom grebenu

04.04.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Nasukani kineski teretni broj koji je prevozio ugljen, pušta naftu u ocean nadomak australskom Velikom koraljnom grebenu, prijeteći ekološkom katastrofom i potencijalnim većim oštećenjem grebena, izvijestili su u nedjelju vladini dužnosnici

230 metara dugačak teretnjak Shen Neng I. plovio je prema Kini, kada se u subotu nasukao na sprudu nadomak Velikom koraljnom grebenu. U brodskom je spremištu 950 tona nafte, a dužnosnici su izvijestili kako su oko broda u nedjelju ujutro već zamijećene naftne mrlje, no za sada nema većeg curenja goriva. Premijerka države Queensland Anna Bligh izjavila je da je teretnjak u iznimno lošem stanju te da predstavlja veliku opasnost za greben.

'Stanje je iznimno ozbiljno i realna je opasnost da bi se brod mogao prepoloviti. Činimo sve kako bismo umanjili posljedice ovoga ekološkog incidenta u blizini Velikog koraljnog grebena', izjavila je.

Veliki koraljni greben jedna je od najvećih australskih turističkih atrakcija i iznimno je osjetljiv na oštećenja koja na njemu postupno nastaju zagađenjem. Znanstvenici su upozorili kako bi veće količine nafte, koje bi mogle iscuriti iz nekog tankera ili broda, mogle u potpunosti razoriti lokalne ekosustave u tom području, kao i posebne vrste koralja koji se mogu pronaći još samo na tome mjestu.