RUSKA VEZA

Putin: Kosor je stigla u pravom trenutku

02.03.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je, na početku bilateralnog susreta, poručio predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor da je u pravom trenutku stigla u Moskvu kako bi zajednički vidjeli što mogu napraviti da se dvije zemlje vrate na prijašnju razinu gospodarske suradnje i da krenu dalje

Putin je to rekao na početku sastanka koji je središnji događaj dvodnevnog službenog posjeta  izaslanstva hrvatske Vlade na čelu s premijerkom Kosor Ruskoj Federaciji.

Njezin dvodnevni boravak u Moskvi prvi je službeni posjet nekog predsjednika hrvatske Vlade Rusiji uopće. Rusku Federaciju dosad je više puta posjetio bivši predsjednik Stjepan Mesić i prije njega predsjednik Franjo Tuđman.

Putin je, pozdravivši svoju gošću, rekao da je suradnja na gospodarskom planu između Hrvatske i Rusije u posljednjih desetak godina bila uspješna, ali je prošle godine, nažalost, jako pala zbog krize.

'Zato ste stigli u pravom trenutku da vidimo što možemo učiniti da se vratimo na tu razinu i da krenemo dalje', rekao je Putin premijerki Kosor u uvodnom dijelu sastanka kojem su nazočili i novinari.

Riječi ruskog premijera potvrđuju podaci koji pokazuju da je u 11 mjeseci 2009. godine trgovinska suradnja između dviju zemalja u odnosu na 2008. pala za 60,6 posto, odnosno s nešto više od dvije milijarde američkih dolara na ukupno 747 milijuna dolara.

Predsjednik ruske vlade izrazio je uvjerenje da će poboljšanju suradnje pridonijeti današnje potpisivanje triju dokumenata i što će na temelju jednog od njih ruski turisti ubuduće moći u Hrvatsku ljeti ići bez viza.

Jadranka Kosor izrazila je uvjerenje da će susret s Putinom, koji bi trebao trajati oko tri sata, biti plodonosan i koristan za daljnji razvoj suradnje i prijateljstva dvaju naroda i dviju država. 'Sigurna sam da će na temelju potpisivanja triju sporazuma suradnja na području gospodarstva i energetike postati još bolja', kazala je Kosor.

Premijerka je u ime Vlade ustvrdila da ima puno prostora za napredak u odnosima Ruske Federacije i RH te najavila da će Hrvatska, kao 28. članica EU, što će, kako je rekla, ubrzo postati, 'apsolutno podupirati suradnju Rusije i EU'.

Nakon sastanka izaslanstava hrvatske i ruske vlade na čelu s premijerima Putinom i Kosor, potpisat će se tri sporazuma između dviju vlada.

Državni tajnik u MVPEI-u Davor Božinović sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Vladimirom Titovom potpisat će sporazum o uzajamnim putovanjima državljana Republike Hrvatske i državljana Ruske Federacije, dok će ministar gospodarstva Đuro Popijač i zamjenik ministra energetike Anatolij Janovski potpisati ugovor dviju vlada o suradnji na izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH i ugovor između dviju vlada o gospodarskoj i znanstvenoj suradnji.

Nakon potpisivanja ugovora predviđeno je da Jadranka Kosor i Vladimir Putin održe konferenciju za novinare.