TRAŽE POMOĆ OD SAD-A

Haiti se ne može nositi s posljedicama potresa

13.01.2010 u 15:17

Bionic
Reading

U snažnom potresu koji je pogodio Haiti vjerojatno su poginule tisuće ljudi, srušena je predsjednička palača i sirotinjski slamovi i ta karipska država sada traži međunarodnu pomoć.

U potresu jakosti 7 Richtera, najsnažnijem u više od dva stoljeća na Haitiju, srušena je i zgrada UN-a. Reutersove snimke iz prijestolnice Port-au-Princea prikazuju scene kaosa na ulicama s ljudima koji plaču i djeluju izgubljeni među ruševinama.

Epicentar je bio samo 16 kilometara odPort-au-Princea. U gradu i okolnim područjima živi oko 4 milijuna ljudi. Tijekom noći i u srijedu grad su potresali naknadni potresi magnitude i do 5,9.

Izvješća o žrtvama i šteti dolaze sporo zbog problema s komunikacijama ali je brazilski general Carlos Barcellos rekao da su poginula najmanje četiri brazilska člana UN-ove mirovne misije na Haitiju. Nestalima se smatra i velik broj brazilskih vojnika.

Najsiromašnija zemlja zapadne Zemljine polutke nije u stanju odgovoriti na takvu katastrofu jer joj nedostaje teška mehanizacija za uklanjanje ruševina i dovoljno osoblja u službama za izvanredna stanja.

"Molim svijet, posebice Sjedinjene Države, da učine ono što su za nas učinile 2008. kada su četiri uragana pogodila Haiti", rekao je u razgovoru za CNN Raymond Alcide Joseph, haićanski veleposlanik u Washingtonu.

"Tada je SAD poslao bolnički brod na pred obalu Haitija. Nadam se da će to učiniti ponovno... i pomoći nam u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo".

Sara Fajardo, glasnogovornica katoličke agencije za pomoć, listu Los Angeles Times izjavila je da je njihov predstavnik na Haitiju rekao da bi moglo biti tisuće žrtava.