Svijet BOMBAŠ U AMERIČKOM ZRAKOPLOVU

Al Kaida preuzela odgovornost za neuspjeli napad

Teroristička organizacija Al Kaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za pokušaj bombaškog napada na američki putnički zrakoplov, objavio je u ponedjeljak CNN

Al Kaida Arapskog poluotoka je u izjavi postavljenoj na internet, navela da je pokušaj napada osveta za američke operacije protiv skupine u Jemenu.

U izjavi se navodi da je napadač, Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab bio u koordinciji s pripadnicima skupine i rabio eksploziv koji su izradili pripadnici Al Kaide.

Jemenske snage su, uz američku obavještajnu pomoć, u prosincu izvele dva zračna udara protiv Al Kaide u Jemenu. Američki mediji su izvjestili da su u napadu korišteni i američki krstareći projektili.

Al Kaida Arapskog polutoka okuplja militante iz Jemena i Saudijske Arabije. Nigerijac Abdulmutalab (23) je 25. prosinca u zrakoplovu Delta Air Linesa na letu iz Amsterdama za Detroit, uoči slijetanja u SAD-u pokušao aktivirati plastični eksploziv PETN, no umjesto eksplozije došlo je do požara, nakon čega su putnici i posada svladali napadača i ugasili požar.

Bijela kuća je najavila da će se predsjednik Barack Obama, koji Božićne i Novogodišnje blagdane provodi na Havajima, u 15 sati po istočnoameričkom vremenu obratiti javnosti u povodu terorističkog napada.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još