MEĐUNARODNI SPOR

Sud zaustavio vraćanje dječaka ocu u SAD

18.12.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Sudac brazilskog vrhovnog suda zaustavio je u četvrtak vraćanje u Sjedinjene Države 9-godišnjeg dječaka koji se našao u središtu međunarodnog spora o skrbništvu a svoju je odluku obrazložio time da se u obzir mora uzeti i dječakova volja

Sudac je odobrio zahtjev habeas corpus i tako spriječio Seana Goldmana da napusti Brazil dok pred sudom sam ne izrazi svoju volju. List O Globo je objavio da će slučaj sada biti odgođen do veljače.

Savezni sud je u srijedu presudio da se dječak mora predati konzulatu SAD-a u Rio de Janeiru u roku od 48 sati a dječakov američki otac David Goldman doputovao je u četvrtak u Rio da ga odvede.

David Goldman iz New Jerseya bori se za skrbništvo nad Seanom otkako je njegova tadašnja supruga odvela dječaka na odmor u njen rodni Brazil 2004. a potom se od njega razvela i tamo ostala. Goldman je tvrdio da je to bio slučaj otmice djeteta.

Majka se potom ponovno udala ali je umrla prošle godine. Njena obitelj i drugi suprug nastojali su dječaka zadržati u Brazilu.

Obitelj kaže da Sean želi ostati u Brazilu i u svojoj posljednjoj peticiji vrhovnom sudu ustvrdila da se u obzir mora uzeti i dječakova izjava.

Lokalni sudovi su ranije odbijali dati skrbništvo Goldmanu a Goldmanov je slučaj ove godine zaprijetio narušiti odnose Brazila i SAD-a nakon što je državna tajnica SAD-a Hillary Clinton zatražila od brazilske vlade da intervenira za dječakov povratak u SAD.

Zastupnici u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a ove su godine izglasovali rezoluciju u kojoj traže od Brazila da vrati Seana.