BIH NA ČEKANJU

Crna Gora počela pripreme za NATO

04.12.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Zemlje članice NATO-a pozvale su u petak Crnu Goru da pristupi Akcijskom planu za članstvo (MAP), a Bosni i Hercegovini su poručile da mora provesti reforme kako bi ušla u taj program koji služi za pripremu za članstvo u Savezu

'Drago mi je što je danas Crnoj Gori odobreno da pristupi Akcijskom planu za članstvo (MAP), a isto tako dana je jasna poruka Bosni i Hercegovini da će pristupiti MAP-u kada postigne potrebni napredak u provedbi reformi', izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica.

Crna Gora, koja je podnijela zahtjev za pristup MAP-u prošle godine, sudjeluje u misiji ISAF u Afganistanu s 40 vojnika. Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a pohvalili su reforme oružanih snaga BiH, ali su istaknuli da su političke reforme u zastoju.

MAP predstavlja okvir kroz koji Savez pruža pomoć, savjete i praktičnu potporu zemljama koje žele postati članicama da se pripreme za članstvo. Ulazak u MAP smatra se zadnjom fazom prije dobivanja pozivnice za članstvo. NATO je pokrenuo MAP 1999. i kroz njega su prošle sve zemlje koje su ušle u Savez 2004. i 2009.