Svijet PREGOVORI S BANKAMA

Dubai World restrukturira 26 milijardi dolara duga

Dubai World, posrnula državna tvrtka emirata Dubai, u utorak je priopćio da vodi "konstruktivne" razgovore s bankama radi restrukturiranja nekih 26 milijardi dolara duga

DUBAI - "Ukupna vrijednost duga kompanija u procesu restrukturiranja doseže oko 26 milijardi dolara", stoji u priopćenju Dubai Worlda.

Od toga šest milijardi dolara otpada na islamske obveznice koje drži podružnica Nakheel, priopćio je nadalje Dubai World.

Preustroju će biti podvrgnute podružnice Nakheel Wolrd i Limitless World, a neće obuhvatiti podružnice Infinity World Holding, Istithmar World, te Ports and Free Zone World.

Nakheel je u ponedjeljak zatražio obustavu trgovine svojim obveznicama na burzi u Dubaiju. Ta tvrtka, dio poslovanja Dubai Worlda koji se bavi građevinskim projektima, ima 3,5 milijarde dolara islamskih sukuk obveznica koje dospijevaju na naplatu u prosincu.

Dubai World se također obvezao na veću transparentnost. "Dubai World namjerava usvojiti politiku redovite komunikacije s javnošću i redovito će izvještavati o tijeku preustroja", stoji u priopćenju.

Nedovoljna transparentnost dodatno je zastrašila ulagače, potresene nakon prošlotjedne najave te tvrtke da će zatražiti šestomjesečni moratorij na podmirivanje financijskih obveza u visini 59 milijardi dolara.

Dužnosnici vlade emirata Dubai jasno su kazali da država nije spremna jamčiti za dugove tog posrnulog diva.

Analitičari ipak upozoravaju kako ta kompanija, iako pritisnuta problemima, posjeduje vrijednu imovinu koja bi joj mogla dati malo više prostora za disanje dok ne reprogramira obveze.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još