SMEKŠAN PRISTUP

'Ustaše' isparile: Zašto srpski tabloidi tako maze Plenkovića?

28.10.2016 u 11:54

Bionic
Reading

Iako se premijer Srbije Aleksandar Vučić voli hvaliti da su mediji u Srbiji izrazito demokratični, javna je tajna da ćete u srpskim tabloidima pročitati ono što srpska vlast uistinu misli o određenom političkom pitanju. Stoga smo, nakon prvog tjedna rada vlade Andreja Plenkovića, promotrili kako dosad izrazito kritična 'bulevarska štampa' vidi novu hrvatsku vlast

U posljednjih godinu dana, naime, srpski tabloidi, posebno Informer i Kurir, nisu propuštali priliku upotrijebiti riječ 'ustaša' za hrvatske političare i nemilosrdno ih razvlačiti po naslovnicama. Osobito su se oštro okomili na Zorana Milanovića, čija je tvrdoglava blokada granice tijekom prošlogodišnje izbjegličke poprilično stimulirala prodaju srpskog dnevnog tiska. Na etiketu 'ustaša' pretplatili su se i bivši potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te njegove ekstremne perjanice, Zlatko Hasanbegović i Miro Kovač. Titulu dežurnog 'ustaše' u minuloj izbornoj kampanji ponovno je preuzeo Milanović, nakon famoznog sastanka s braniteljima na kojemu je srpsku vlast nazvao 'šakom jada'. Tome je, dakako, svojom referencom na 'dedu ustašu' pridonio i sam šef SDP-a.

Nakon pobjede umivenog HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem, popraćene emotivnom čestitkom Aleksandra Vučića koji mu je obećao da će 'u njemu imati iskrenog partnera', epitet 'ustaša' misteriozno je nestao s naslovnica srpskih tabloida. Istini za volju, nezaustavljivi Informer pustio je tek jedan, relativno loše plasiran tekst u kojemu je predstavio šefa hrvatske diplomacije Davora Ivu Stiera kao 'rođenog unuka ustaškog koljača Ivana Stiera, desne ruke Maksa Luburića'. No čak ni u tom tekstu, koji tvrdi da je 'taj podatak izbrisan iz Plenkovićeva ekspozea', ne usuđuju se eksplicitno nazvati Stiera – ustašom, što je u habitusu tog lista.


Ako, pak, tražite napise o Andreju Plenkoviću, ne samo da nećete pronaći reference na NDH, nego možete pročitati naslove koji graniče s hvalospjevima. U duhu bratstva HDZ-a i Vučićeva SNS-a via Berlin, Informer prenosi analizu Deutsche Wellea o situaciji u regiji, pitajući se 'što je Plenkovićev sljedeći potez' te ga hvali zbog izjave o nepodizanju ograde na granici prema Srbiji. Kurir odlazi čak i korak dalje, registrirajući prošlotjednu bunu pristalica Zlatka Hasanbegovića protiv izbora Nine Obuljen za ministricu kulture pod naslovom 'Muke premijerske: Andrej Plenković na udaru HDZ-ove desnice'.

Jedini tabloid koji uredno registrira sve vezano za novu vlast što miriše na 'ustaše', jest Pravda, list koji otvoreno simpatizira Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku, Vučićeva najjačeg oponenta. Pravda je objavila i kritički komentar o tome kako je Plenković nastavak hrvatske politike drugim sredstvima, a u današnjem broju registrirala je i najnoviji gaf ministra znanosti Pave Barišića, koji se biranim riječima izražavao o ustaškom ideologu Juliju Makancu, nazivajući ga – mučenikom. Priču Novosti o Pavi Barišiću prenijeli su i nešto ozbiljniji mediji poput Blica ili B92, no zanimljivo – nisu Kurir i Informer, tabloidi koji oslikavaju uređivačku politiku srpskog društva spektakla, koje suvereno uređuje veliki vođa Aleksandar Vučić