NAKON REFERENDUMA

Izetbegović predviđa Dodiku Sadamovu i Gadafijevu sudbinu

26.09.2016 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je jučer navečer da je referendum o Danu Republike u RS inat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija i Slobodana Miloševića

'Mislim da će se postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda', rekao je Izetbegović za regionalnu televiziju N1.

On smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD-u, EU-u, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu i drugim institucijama, a da to, kako je rekao, nema svoje posljedice, dodajući kako će se obraniti ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna će zajednica braniti autoritet.

'Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par desetljeća od srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalan inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa', odgovorio je Izetbegović na pitanje što će se dogoditi nakon referenduma.

Na pitanje očekuje li sankcije za organizatore referenduma, predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da reakcija ne može izostati.

'To je tako eklatantan primjer kršenja Daytonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Kaznenog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslijediti i kakva će biti', rekao je Izetbegović dodajući kako Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.

Izetbegović je i prokomentirao i današnju izjavu predsjednika RS, koji je kazao 'da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti cijeli referendum'.

'Ne može se uhititi cijeli referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru', zaključio je Izetbegović.