KOLIKO PRAVA

Ministar za Brexit traži 'velikodušno' rješenje za Britance i Europljane

17.07.2016 u 16:37

Bionic
Reading

David Davis, bivši britanski državni tajnik za europske poslove koji sada vodi ministarstvo za Brexit, u nedjelju je kazao da želi velikodušno rješenje za Britance koji žive u EU i Europljane koji žive u Britaniji nakon izglasavanja napuštanja europskog bloka, no nije potpuno zajamčio prava građana EU-a.

Davis, koji je najavio pokretanje članka 50 o izlasku iz EU-a početkom 2017., kazao je da bi prava građana EU-a koji žive u Britaniji trebalo usuglasati s pravima Britanaca u Europi.

"Želim vidjeti velikodušno rješenje za ljude koji su već ovdje jer oni nisu izabrali ovakav razvoj događaja. Želimo to učiniti u istovremeno sa sličnom velikodušnom nagodbom za britanske građane u EU", kazao je Davis.

Iako je kazao da podržava prava ljudi koji žive i rade u Britaniji i da očekuje da svi budu dobro zaštićeni, dao je do znanja da bi moglo doći do sužavanja prava ukoliko se poveća imigracija u Veliku Britaniju iz preostalih 27 članica, u razdoblju prije nego se Brexit dogodi.

Davis je također kazao da će Britanija sada biti u mogućnosti isposlovati bolje trgovinske sporazume i zadržati pristup europskom jedinstvenom tržištu.