PROSVJEDNO PISMO

Srbija protiv izložbe o Stepincu u Europskom parlamentu

15.06.2016 u 21:30

Bionic
Reading

Srbija je u srijedu uputila oštar prosvjed zbog izložbe 'Hrvatski svetac kardinal Stepinac' koja se održava u Europskom parlamentu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu

Prosvjedna pisma upućena su predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Elmaru Brocku i EPP-u, a o prosvjedu će biti obaviješten i izvjestitelj za Srbiju i zastupnici u EP. Šef srbijanske misije pri EU-u u Bruxellesu Duško Lopandić dobio je instrukcije da također oštro reagira.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir organizirala je konferenciju o humanitarnom djelovanju blaženoga Alojzija Stepinca u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Radnom skupinom Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog.

O životu i djelu Alojzija Stepinca govorili su Esther Gitman, američka povjesničarka židovskog podrijetla, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić te profesori Hrvatskog katoličkog sveučilišta Mario Kevo, Jure Batelja i Jure Krišto

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ukazuje na 'neprihvatljivost organiziranja izložbe kojom se veliča lik i djelo' kardinala Stepinca, koji se predstavlja kao 'istinski biser Katoličke crkve i hrvatskog naroda', a kojeg srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tijekom Drugog svjetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske.

Podsjeća da je 'Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog djelovanja i poticanja na zločine, izdaju i suradnju s ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine tisuća Srba'.

Ministarstvo naglašava i da je 'papa Franjo zaustavio proces kanonizacije' Stepinca nakon razgovora koji su s njim imali državni i crkveni dužnosnici Republike Srbije, te da je formirano zajedničko povjerenstvo koje treba usuglasiti činjenice o povijesnoj ulozi Stepinca.

Mediji pišu da je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažiran na prikupljanju dokumentacijskog materijala koji treba biti stavljen na uvid tom povjerenstvu kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

Srbija smatra da je ovo pitanje 'vrlo važno ne samo za odnose s Vatikanom, već prije svega s Hrvatskom', jer bi se neuvažavanje povijesnih činjenica i uloge Stepinca tijekom NDH u Drugom svjetskom ratu odrazilo na proces pomirenja između dvije zemlje, kao i u regiji.