VOLPI POD ISTRAGOM

Muke zbog Panama Papersa: Talijani zaplijenili zrakoplov vlasniku Rijeke

Bionic
Reading

Gabriele Volpi, talijansko-nigerijski tajkun i vlasnik nekolicine sportskih klubova - uključujući Nogometni klub Rijeka - našao se na udaru talijanske financijske policije zbog sumnje u utaju najmanje 8,4 milijuna eura poreznih i carinskih davanja. Njegovo ime objavljeno je na popisu prvih 149 imena objavljenih u sklopu afere 'Panama Papers', odnosno velike svjetske istrage o pranju novca i utaji poreza

To je bio signal talijanskim istražiteljima da krenu u akciju, pa su u zračnoj luci u Genovi još prije mjesec dana zaplijenili četrdesetak milijuna eura vrijedan zrakoplov Gulfstream, za koji je ustanovljeno da ga koristi upravo Volpi, a pored toga zaplijenjen je i Falcon 900 njegova poslovnog partnera Gian Angela Peruccija od 7,3 milijuna eura.

Po informacijama koje je objavila talijanska novinska agencija ANSA, vlasnik riječkog kluba kupio je zrakoplov u SAD-u i na njega nije platio porez. Premda ima petnaest sjedećih mjesta, utvrđeno je da ga je koristio isključivo Gabriele Volpi, a slična je situacija i s drugim avionom. Zasad nema konkretnijih informacija o napretku talijanske istrage.

Talijanski dnevnik Genova Il Secolo javio je da je zapljena zrakoplova provedena uz pomoć vojske te da je on formalno u vlasništvu jedne danske tvrtke, ali da je sjedište flote u Genovi upravo zbog Volpija. Sličan spor vođen je prije nekoliko godina protiv Flavija Briatorea u slučaju njegove jahte Force Blue, nakon čega je ovaj playboy i bivši čelnik Renaultova tima Formule 1 osuđen u prvom stupnju.

Volpijevo pojavljivanje u aferi 'Panama Papers', u sklopu kojeg će konzorcij istraživačkih novinara idućih dana i tjedana objaviti tisuće imena korisnika usluga ove porezne oaze, odnosno potencijalnih utajivača poreza u domicilnim državama, u Hrvatskoj je dosad prošlo potpuno nezapaženo. Ured za sprečavanje pranja novca, dio Ministarstva financija, prije tri tjedna za tportal je odgovorio da 'pozorno prati događaje vezane za aferu 'Panama Papers' i poduzima sve mjere vezano uz povezanost s hrvatskim tvrtkama i hrvatskim građanima'.

U iščekivanju objave 11,5 milijuna dokumenata dosad se, iz objavljene karte, moglo zaključiti da su u najveću međunarodnu financijsku aferu uključene tri tvrtke, tri klijenta, osam korisnika i 22 dioničara s područja Hrvatske.

Tportal je pokušao dobiti komentar Damira Miškovića, predsjednika NK Rijeka i jednog od najbližih suradnika Gabrielea Volpija, no do zaključenja teksta on je bio nedostupan.

Talijanski 76-godišnji tajkun, inače, još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća preselio se u Nigeriju i uskoro dobio i njezino državljanstvo. Vlasnik je kompanije Orlean Invest Holding, koja drži značajan udio u naftnoj industriji te zemlje. U Nogometni klub Rijeka - kao i talijansku Speziju i vaterpolski klub Pro Recco - novac ulaže preko zaklade Stichting Social Sport registrirane u Nizozemskoj.