NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Švicarski obavještajci nadziru aktivnost 400 mogućih džihadista

02.05.2016 u 18:11

Bionic
Reading

Švicarske vlasti nadziru na društvenim mrežama aktivnosti oko 400 mogućih džihadista koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, objavila je obavještajna služba NDB u ponedjeljak

Švicarska nije posebno zanimljiva meta islamističkim napadačima jer nije dio vojne koalicije za borbu protiv Islamske države, ali je bez obzira na to i u toj zemlji podignuta razina sigurnosti, kaže NDB u godišnjem izvješću.

U izvješću je prikazana fotografija švicarske putovnice uz eksplozivni pojas koju je on-line stavio osumnjičeni džihadist koji je putovao na Bliski istok, kao i video Islamske države koji prikazuje švicarsku zastavu među 60 zemalja koje su ciljevi džihadista.

"Eventualne napade u Švicarskoj mogli bi izvesti pojedinci ili manje skupine, jednostavnim sredstvima, uz malo pripreme i minimalne logističke napore", kaže se u izvješću.

Švicarski sudovi prošli su mjesec osudili trojicu Iračana za terorizam, što je presuda koja bi trebala poslati poruku džihadistima da ne gledaju na zemlju kao na laku metu.