UNOSAN BIZNIS

ISIL popravlja budžet prodajom pamuka zapadnjačkoj tekstilnoj industriji

08.12.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Takozvana Islamska država, pored unosnog izvora financiranja preprodajom sirove nafte, zarađuje i prodajom pamuka koji se preko Turske distribuira do trikotažnih pogona zapadnih proizvođača odjeće, tvrdi pouzdani švicarski dnevni list Tribune de Geneve

Prema navodima lista, pripadnici ISIL-a obilato koriste polja pamuka koji je prije izbijanja rata bio jedna od glavnih izvoznih grana Sirije, dok za branje pamuka besplatno koriste lokalno stanovništvo prijeteći im egzekucijama ako odbiju ručno ubirati pamučna vlakna. Teroristima ide na ruku to što se većina polja pamuka nalazi u područjima pod njihovom kontrolom, a prema procjenama ISIL na pamuku dnevno zaradi i do dva milijuna dolara budući da potražnje za sirijskim pamukom ne nedostaje.

Novinari švicarskog lista na francuskom jeziku navode kako pamuk dolazi do proizvodnih linija pojedinih poznatih zapadnjačkih marki kroz meku tursko-sirijsku granicu. Kupci na Zapadu pak teško mogu identificirati porijeklo sirovog pamuka budući da preprodavači u Turskoj na robu stavljaju lažne deklaracije, a dodatan problem pri lociranju porijekla pamuka predstavljaju i lažni uvozni papiri na koje preprodavači stavljaju izmišljena imena vlasnika plantaža. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica kako krajnji kupci na Zapadu ne prave probleme oko deklaracijskih lista sve dok je pamuk vrhunske kvalitete.

Dva milijuna dolara od prodaje pamuka tek je vrh sante leda unosnog biznisa kojim se financira ova najopasnija teroristička skupina koja samo od preprodaje sirove nafte zaradi gotovo 100 milijuna dolara mjesečno, a budžet dodatno popravlja i preprodajom droge i starina, otmicama, ucjenama te donacijama, izračunao je nedavno američki centar za istraživanje i poslovnu analitiku IHS.

Otkriće kako ISIL financira svoju samoproglašenu državu prodajom pamuka došlo je dan nakon što je ugledni britanski list The Guardian objavio dokument na 24 stranice nazvan 'Načela uprave Islamske države' koji je sastavio Egipćanin Abu Abdulah kojim pripadnicima ISIL-a daje na uvid temelje bogato financiranog režima koji počiva na strahovladi i iskorištavanju svih dostupnih izvora što jamče opstanak te zloćudne tvorevine. U dokumentu se nalaze 'državotvorne upute pripadnicima te terorističke skupine za obrazovanje, iskorištavanje prirodnih resursa, industriju, diplomaciju, promidžbu i vojsku', a koji zorno pokazuje da je ISIL daleko sofisticiraniji nego što se misli. Čelnici tzv. Islamske države, vidljivo je iz dokumenta, ustrojili su državnu upravu koja čak ima svoje odjele za brigu nad ratnim veteranima koji imaju pravo na dvotjedni odmor, a posebna je pažnja pridana odjelima za zdravstvo, edukaciju, novačenje i financije. Ovaj potonji odjel vodi brigu o naplaćivanju odlazne takse koja iznosi 650 britanskih funti, a koju moraju platiti svi koji žele napustiti teritorij pod kontrolom ISIL-a.