Svijet NEPROSPAVANE NOĆI

Doris Pack pozvala građane BiH na ulice

Zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack izjavila je da je vrlo tužna zbog neprihvaćanja ponude koju je međunarodna zajednica predstavila političarima BiH u Butmiru

STRASBOURG - Pack je u Strasbourgu izjavila da nema dojam da su političari u BiH zainteresirani pomoći svojoj zemlji da postane demokratska i potpuno funkcionalna država. Pack je izrazila i svoje razočarenje civilnim društvom u BiH, koje bi, prema njenom mišljenju, trebalo pokazati više interesa i izvršiti pritisak na svoje političke predstavnike.

'Da sam ja u poziciji bosanskih Hrvata, Srba ili Bošnjaka, ja bih izašla na ulicu! Tražila bih od drugih da krenu sa mnom i tako objasne političarima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci da moraju raditi u interesu i za budućnost građana. Ovako se političari mogu i dalje osjećati moćno i nastaviti sa svojim zapaljivim govorima', izjavila je Pack za Deutsche Welle.

Nakon završetka druge runde razgovora u Butmiru, Doris Pack ocjenjuje da su pozicije u BiH i dalje takve da nema približavanja, kompromisa i pomirenja.

'Ako nema kompromisa u BiH, neće biti ni države. Ako BiH želi ući u EU, ona može ući samo kao država BiH, a ne pojedinačno, po entitetima.'

Iako smatra da je teško naći izlaz iz trenutne situacije u BiH, Doris Pack kaže da je zadovoljna činjenicom da međunarodna zajednica i dalje želi nastaviti razgovore, ponuditi pomoć i neku vrstu platforme.

'Mi smo zainteresirani za dobrobit naroda u BiH i izgleda da smo mi jedini zainteresirani za to. Nisam primijetila da većina političara u BiH ne spava noću poput mene, kada razmišljam o BiH.'

Ocjenjujući što bi to još EU mogla učiniti da bi došlo do dogovora među političarima u BiH, Doris Pack je istakla činjenicu da je upravo EU ta koja financira mnogo stvari u BiH. Ona smatra da bi se možda mogla naći i neka kaznena mjera za ono što se trenutno događa, no misli da bi takvim mjerama više bio pogođen narod koji ne bi trebao patiti zbog političara.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još