JUNCKER NAJAVIO

Bruxelles izdvaja 1,8 milijardi eura za izbjeglice, u Hrvatsku dolazi njih 1.064

09.09.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Europska komisija danas je predložila paket mjera koje bi trebale pomoći državama EU-a i susjednih država u rješavanju izbjegličke krize, uključivši i osiguranje novca za zakladu od 1,8 milijardi eura koja bi trebale pomoći u rješavanju uzroka ove velike izbjegličke krize. U prvom valu hitnog premještaja 120 tisuća izbjeglica Hrvatska će morati prihvatiti njih 1.064

Europska komisija iznijela je danas sveobuhvatni paket prijedloga koji bi trebali pomoći državama Europske unije te susjednih država u rješavanju izbjegličke krize, uključujući i rješavanje uzroka koji su doveli do nezapamćene migracije ljudi s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u Europu za što je Komisija osigurala 1,8 milijardi eura.

Novi paket mjera trebao bi ublažiti pritisak na Grčku, Italiju i Mađarsku, države članice EU-a koje su najviše izložene izbjegličkom krizom. Prema prijedlogu EK, nužno je hitno premjestiti 120.000 izbjeglica, povrh onih 40.000 izbjeglica koji su predviđeni planom Unije iz svibnja ove godine, a koji se zbog eskalacije krize sada smatra nedovoljnim. Prema preraspodjeli objavljenoj u sklopu priopćenja Europske komisije, Hrvatska će u ovoj rundi trebati prihvatiti 1.064 izbjeglice.

Danas predložene mjere pomoći će onim državama članicama koje su suočene sa sve većim brojem zahtjeva za azil, tako što bi se kroz stalne mehanizme omogućila brža obrada zahtjeva za azilom kroz zajedničku Europsku odluku o utvrđivanju popisa sigurnih država porijekla. Valja napomenuti kako su prema dosadašnjim pravilima o azilu zahtjeve azilanata rješavale prve europske države u koju su pristigli.

Pored toga, Europska komisija pozabavit će se i rješavanjem tzv. vanjske dimenzije izbjegličke krize osiguravši 1,8 milijardi eura nužnih za rad zaklade koja bi istraživala uzroke ove nezapamćene krize.

Povodom izbjegličke krize danas ujutro u Europskom parlamentu govor je održao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u kojem je naglasio važnost hitnog rješavanja problema.

'Remen nas je stisnuo, došlo je vrijeme! Trebamo prestati zatvarati oči i početi se fokusirati. Prošlo je vrijeme da političari situaciju promatraju kroz ružičaste naočale. Činjenica je da u EU-u nedostaje Europe, a u Europi - unije i jedinstva!' poručio je između ostalog Juncker.

Inače, Juncker je održao govor u Europskom parlamentu unatoč nedavnoj smrti majke te tomu što mu otac leži teško bolestan. Na požrtvovnosti mu se zahvalio predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz koji je kazao kako je 'Juncker stavio službenu dužnost ispred osobnih osjećaja'.