DVOSTRUKO VIŠE

Slovenci nude: Primit ćemo i 5000 izbjeglica, ako treba

04.09.2015 u 10:48

Bionic
Reading

Slovenija bi u slučaju da to bude potrebno mogla primiti 5000 izbjeglica. Izjavilo je to je to zapovjednik uprave za zaštitu i spašavanje, Srečko Šestan

Slovenska ministrica unutarnjih poslova, Vesna Gjerkeš Žnidar, izjavila je kako Slovenija spremna za slučaj da u nju dođe veći broj migranata i izbjeglica, pri čemu bi država pokrivala troškove. Ona pak nije htjela navesti broj koji bi Slovenija mogla prihvatiti.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić za CNN je rekao kako će Srbija, koja očekuje novi veliki val izbjeglica, dati sve od sebe kada je u pitanju njihov tretman, te da će im nastaviti pružati smještaj i medicinsku pomoć. Iako je naglasio akko Srbija ima dobre odnose s Mađarskom, Vuučić je poručio kako se ne slčaže s gradnjom zida na granici.

Dužnosnici Europske unije pripremaju se izvršiti pritisak na vlade zemalja EU-a da preuzmu mnogo više azilanata od zemalja na granicama unije koje su pod pritiskom, a Hrvatska bi trebala prihvatiti 3200 migranata, javljaju mediji.

Najviše migranata bi trebala primiti Njemačka 34.077, potom Francuska 26.215 i Španjolska 16.835 a najmanje Cipar 722. Hrvatski susjed Slovenija trebala bi preuzeti 2128 migranata, navodi Daily Mail. Kvote su određene temeljem broja stanovnika pojedine zemlje, gospodarskog bogatstva, prijašnje integracije izbjeglica i stupnju zaposlenosti.