OKRUGLI STOL NA BLEDU

Hrvatska predsjednica na skupu o migrantima, terorizmu i klimi

31.08.2015 u 11:15

Bionic
Reading

U slovenskom Bledu u ponedjeljak je počelo okupljanje sudionika 10. Bledskog strateškog foruma na kojemu će Hrvatsku predstavljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Ona će sudjelovati na središnjem panelu ovog tradicionalnog međunarodnog skupa, raspravi na temu 'Novi svjetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva'.

Panel će voditi slovenski predsjednik Borut Pahor, a uz hrvatsku predsjednicu svoje poglede na tu temu iznijet će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik vlade Luksemburga Xavier Bettel, glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, te izaslanik glavnog tajnika UN-a Christian Friis Bach.

U središtu će biti rasprava o potrebnim promjenama u svjetskoj politici zbog novih izazova što ih donose masovne migracije, međunarodni terorizam i klimatske promjene.

Slovenski mediji navode da će zbog aktualne izbjegličke krize koja se reflektira u regiji to biti jedno od vodećih tema dvodnevnog skupa na kojemu sudjeluje više od 600 sudionika iz regije, EU-a i međunarodnih organizacija.

Ljubljansko 'Delo' navodi da je 'seoba naroda' kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Madžarsku stavila balkansku regiju opet u 'središte geopolitičkih interesa', te da se radi o području koje je uvijek u povijesti bilo na 'raskrižju', a sada je - kako navodi list - 'stavljeno u mučnu ulogu branika europskih granica', pri čemu se velike i bogate članica EU-a ponašaju 'licemjerno'.

Organizatori skupa navode da se deseti tradicionalni Bledski strateški forum održava u godini važnih obljetnica - 70 godina UN-a, 40 godina OESS-a i komemoriranju 20. obljetnice genocida u Srebrenici, te da će važne teme skupa biti pitanja mira i sigurnosti, gospodarska suradnje, te ljudska prava.