MJESEC UOČI IZBORA

Policija upala u urede katalonske vladajuće stranke

28.08.2015 u 23:43

Bionic
Reading

Španjolska policija je u petak upala u urede vladajuće stranke u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji sumnjajući da se ilegalno financirala preko jedne građevinske tvrtke samo mjesec dana pred izbore na kojima će se stranka zalagati za neovisnost Katalonije

Policijski prepad u stranci predsjednika Artura Masa uslijedio je mjesec dana uoči regionalnih izbora gdje su stranke koje se zalažu za neovisnost, uključujući Masovu, najavile odcjepljenje od Španjolske u roku od 18 mjeseci u slučaju pobjede.

Policija je u jutarnjim satima pretražila ured zaklade CatDem pod sumnjom da je preko nje prebacivan novac od građevinske tvrtke Teyco u vladajuću stranku Convergencia Democratica de Catalunya (CDC) koja se zalaže za nezavisnost.

Istražitelji sumnjaju da je Teyco ispred sedam tvrtki uplatio 1,4 milijuna eura stranci kako bi ona u nekoliko mjesta osigurala da te kompanije pobijede na natječajima za javne radove.

Policija iz Tarragone, Barcelone i Madrida je zatim ušla u sjedište stranke te u četiri gradske vijećnice, uključujući i onu mjesta Lloret de Mar popularnog odredišta hrvatskih maturanata. Pretražen je i stan rizničara stranke Daniela Osacara.

Tvrtka Teyco je u vlasništvu katalonske obitelji Sumrroca čiji je član Carles Summaroca jedan od osnivača stranke 1974. Njegov sin Jordi Summaroca je bio uhićen u lipnju pod sumnjom za utaju poreza te je proveo 19 dana u zatvoru nakon čega je pušten uz jamčevinu od 600.000 eura.

Gradonačelnik mjesta Torredembarra, Daniel Masague, je u sklopu istrage započete prije dvije godine uhićen dva puta – u lipnju 2014. i 23.lipnja ove godine – pod sumnjom da je primio 1,4 milijuna eura od poduzeća povezanih s obitelji Summaroca.

Najnovija akcija je, kažu istražitelji, nastavak te istrage.

'Nije bilo nikakvih ilegalnih uplata', istaknuo je glasnogovornik stranke Josep Rull napomenuvši da je 'policijska akcija politički motivirana'.'Ništa ne skrivamo, ovdje je sve jasno, čisto i transparentno', naglasio je.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sanez de Santamaria poručila je iz Madrida da pravosuđe djeluje bez utjecaja političkih stranaka i datuma izbora.

Izbori u Kataloniji, jednoj od najbogatijih regija sa 7,5 milijuna stanovnika, vlastitim jezikom i identitetom, održavaju se 27. rujna.

Separatistička lista pod nazivom „Zajedno Za“ sastavljena od konzervativne stranke CDC i ljevičarske Esquerre Republicane poručila je da će nastaviti s procesom osamostaljenja u slučaju pobjede čak ako im Madrid to zakonski ne dopusti.

Stranke koje se zalažu za odcjepljenje u katalonskom parlamentu imaju 71 od 135 mjesta pa se nadaju sličnom rezultatu idući mjesec.

Zbog neslaganja o tome koliko daleko treba ići u zahtjevu, došlo je do razilaženja Convergencije Artura Masa i stranke Unió koje su zajednički nastupale posljednjih 37 godina pod imenom CIU.

Unió, demokršćanska stranka, svom je dojučerašnjem partneru rekla da se 'nezavisnost ne može tražiti pod svaku cijenu'. Convergencia Artura Masa je nakon toga sklopila sporazum s ljevičarskim ERC-om, strankom s kojom se slaže jedino u odlučnom zahtjevu za nezavisnošću.