MANSUR NOVI VOĐA

Talibani potvrdili smrt mule Omara

30.07.2015 u 17:26

Bionic
Reading

Afganistanski talibani potvrdili su u četvrtak smrt 'izazvanu bolešću' njihova vođe mule Omara, nakon što je večer prije tu vijest bila objavila afganistanska vlada, izvješćuju agencije i dodaju da talibani za sada nisu pojasnili kada je smrt nastupila niti tko će naslijediti mulu Omara.

'Središnjica islamskog emirata (kako sebe nazivaju talibani) i obitelj mule Omara objavljuju smrt utemeljitelja i vođe talibana koja je uslijedila kao posljedica bolesti', stoji u priopćenju islamističkih pobunjenika.

Zbog smrti mule Omara, kako je objavio Pakistan, odgađa se drugi krug mirovnih pregovora između vlasti u Kabulu i talibana, koji se trebao održati u petak, javlja AFP.

Agencija Reuters iz Pešavara navodi da su talibani zamjenika mule Omara izabrali za novog vođu. Prema izvorima bliskih šuri, plemenskom okupljanju, predstavnici talibana, od kojih su mnogi stacionirani u pakistanskom gradu Kveti, izabrali su mulu Akhtara Mohamada Mansura za nasljednika tajanstvenog mule Omara.

'Šura održana izvan Kvete jednoglasno je mulu Mansura izabrala za novog emira talibana', kazao je jedan od zapovjednika. Njegov zamjenik bit će Siraj Hakani, vođa moćne mreže Hakani, doznaje se iz istog izvora.

Mansur će biti tek drugi vođa talibana od mule Omara, koji je ultrakonzervativni islamistički pokret utemeljio 90-ih godina. Namećući stroge islamske zakone, talibani su vrlo brzo bili osvojili veći dio Afganistana, a s vlasti su svrgnuti vojnom intervencijom predvođenom SAD-om 2001. godine.

Afganistanska vlada u srijedu je izrazila uvjerenost da je mula Omar preminuo prije više od dvije godine u pakistanskom gradu Karačiju. Vijest o njegovoj smrti ugrozila je mirovni proces kojim bi se okončali 13-godišnji sukobi između talibana i prozapadne vlade u Kabulu. U mirovnom procesu posreduje Pakistan, gdje je za petak bio najavljen drugi krug pregovora.

Imenovanje Mansura neće, kako piše Reuters, obradovati sve u talibanskim redovima. Glavni zapovjednici na terenu vrlo su kritični prema mirovnom procesu i najavljuju nastavak rata za prevlast.