EMOTIVAN PREMA GRCIMA, OŠTAR PREMA CIPRASU

Juncker: Ovo ne priliči velikoj grčkoj naciji, osjećam se prevarenim

29.06.2015 u 15:50

  • +3

Eskalacija grčke krize

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Yves Herman

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasuje za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija

'Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasuje za naš paket. Ako glasuje za, bit će to poruka da želi ostati u Europskoj uniji. 'Ne' na referendumu značilo bi 'ne' Europi', rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

Juncker je istaknuo kako i dalje vjeruje da izlazak Grčke iz eurozone nije opcija, ali je također upozorio da on sam nije u stanju zaštititi Atenu od ostalih europskih vođa koje se s njim eventualno neće složiti.

'Reći ću Grcima koje duboko volim: strah od smrti vas ne smije natjerati da počinite samoubojstvo… Morate glasovati za, neovisno o tome kako pitanje bude postavljeno', rekao je.

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija - Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum.

Istaknuo je da se taj paket krivo predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i mirovina.

'Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija', rekao je Juncker.

Na izvanrednoj konferenciji Juncker je ponovio da je Trojka Grčkoj ponudila fer aranžman koji je, po njegovu mišljenju, socijalno pošteniji od onog koji je grčka vlada tražila. Prozvao je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Spočitnuo je Ciprasu da njegovo ponašanje koje proizvodi sukob jedne demokracije protiv 18 drugih 'nije ponašanje koje priliči velikoj grčkoj naciji'. Još je rekao kako se osjeća duboko razočaranim i prevarenim, jer je vjerovao u petak do kasno navečer da obje strane vuku pregovore naprijed, prema konsenzusu.

'Naša je glavna preokupacije bila postizanje poštenog i uravnoteženog dogovora. Nema dvojbe da je riječ o zahtjevnom i sveobuhvatnom paketu mjeru, no to je i poštena ponuda… To nisu glupe mjere štednje', poručio je Juncker.