PROMJENE U BIH

Oporba u Republici Srpskoj ruši Dodika?

29.05.2015 u 21:45

Bionic
Reading

Čelnici oporbenih stranaka u Republici Srpskoj, predvođeni Srpskom demokratskom strankom, najavili su u petak u Banjoj Luci rušenje aktualne vlasti koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika preuzimanjem većine u tamošnjoj Narodnoj skupštini.

Nakon što su blok stranaka sa SNSD-om na čelu nedavno napustila dvojica zastupnika iz redova stranke Napredna Srpska, većina u Narodnoj skupštini RS-a spala je na tijesnu potporu 43 od ukupno 83 zastupnika koliko broji skupštinski saziv.

'Stvorili su se neophodni uvjeti da krenemo u aktivnosti za stvaranje nove skupštinske većine i Savez za promjene, kojega predvodi SDS, s dijelom oporbe će početi s radom da dođe od promjena u Republici Srpskoj', rekao je danas u Banjoj Luci predsjednik SDS-a Mladen Bosić

Pojasnio je da su čelnici stranaka tijekom današnjeg sastanka izrazili spremnost da, kada se skupi skupštinska većina, daju potporu Mići Mićiću kao budućem mandataru nove Vlade Republike Srpske, umjesto Željke Cvijanović, bliske Dodikove suradnice.

Kao razlog za preuzimanje vlasti Bosić je naveo vrlo teško gospodarsko stanje najavivši dolazak nove vlade koja će imati odgovornost prema gospodarskom i socijalnom stanju stanovništva. 'Danas smo se dogovorili krenuti u aktivnosti prikupljanja skupštinske većine i smatramo da postoji više nego dovoljan prostor za tu aktivnost', dodao je Bosić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa, koji je i srpski član BiH Predsjedništva, Mladen Ivanić je rekao da će jedna od prvih stvari na kojima će inzistirati oporba biti stavljanje na dnevni red afere o kupovini zastupnika, za koju sumnjaju da ju je izveo SNSD kako bi uspostavio vlast.

Sastanku su nazočili i zastupnici stranke Napredna Srpska, Adam Šukalo i Goran Đorđić, koji su ranije podržavali aktualnu vladajuću većinu u RS-u, predvođenu Dodikovim SNSD-om.