LICE S TJERALICE

Posuški sudac 10 godina pljačkao građane

22.12.2008 u 15:38

Bionic
Reading

Nakon objavljivanja tjeralice za sucem Zvonimirom Grbešićem zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, javila se Marija Maras koja je u vrijeme sučevih kriminalnih radnji radila kao referentica za naplatu kazni u Prekršajnom sudu

Marija Maras otkrila je Dnevnom listu da je bivši sudac Prekršajnog suda u Posušju Zvonimir Grbešić na čelo Prekršajnog suda došao 1995. i da je deset godina pljačkao građane. Marija je razočarana što nije saslušana tijekom istrage koja se vodila protiv Grbešića, jer bi tada kazna za njega bila veća, a sud bi saznao i na koji su način prevare urađene, prenosi Pincom.info

Navodno je Grbešić protupravno prisvojio oko 65.000 konvertibilnih maraka, ali Marija tvrdi da je ta brojka puno veća.

'On je radio zajedno s još dvije ženske osobe. Naime, kao predsjednik Prekršajnog suda u Posušju Grbešić je otvorio tekući račun u jednoj banci kao vlasništvo Prekršajnog suda (iako to nije smio uraditi), na koji su građani plaćali svoje kazne. Sav novac na računu Grbešić je koristio po svome nahođenju, pa je zbog kaznenog djela i osuđen na zatvorsku kaznu od 12 mjeseci. Iako sam bila referentica, od mene je pokušavao kriti svoje kriminalne radnje. Uvijek me izbjegavao, a pokušavao me i ostaviti bez posla, pa sam jedne prilike dobila i rješenje o opomeni pred isključenje. On je tvrdio da ranije odlazim s radnog mjesta i kasnim na posao. Trideset i nešto godina sam radila u sudu, a sada sam bez mirovine zahvaljujući njemu, jer mi nije uplaćen staž', rekla je Marija novinaru Dnevnog lista.

Dodala je da joj je žao što nije saslušana u istrazi kako bi ispričala na koji su način pljačkani građani.

'Njegove dvije pomoćnice su po njegovu nalogu građane zvale na telefone i dogovarale uplatu kazni. To se tako nije smjelo raditi. Znala se procedura plaćanja kazni', izjavila je Marija.

Prema njezinim riječima, Zvonimir Grbešić je zahvaljujući pljačkama kupio nekretnine u Splitu, gdje se i sklonio od tijela gonjenja.