NAPAD NA POLICIJSKU POSTAJU U BIH

Napadačevu majku priveli na ispitivanje

28.04.2015 u 09:58

  • +2

Mjesto napada na policijsku postaju u Kučić Kuli

Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uspostavilo je posebni tim koji istražuje okolnosti napada na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je u ponedjeljak jedan policajac ubijen a dvojica ranjena, potvrdio je u utorak glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić. U međuvremenu je jedna osoba privedena na ispitivanje, N1 doznaje kako je riječ o napadačevoj majci

'Formiran je istražni tim u koji su uključeni tužitelji iz odjela za terorizam Tužiteljstva BiH, kao i istražitelji i stručni suradnici koji će raditi na istrazi u ovom predmetu', kazao je Grubešić u Sarajevu. Naveo je kako će istraga biti provedena u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske.

'Prikupljat ćemo dokaze i provoditi istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku', izjavio je Grubešić. U noći između ponedjeljka i utorka već je proveden očevid na mjestu zločina u Zvorniku tijekom kojega su prikupljeni forenzički dokazi.


MUP Srbije šalje pomoć

'Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije preduzima sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, kako bi spriječilo slične pojave na svojem teritoriju i pružilo svu neophodnu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma', navodi se u priopćenju iz MUP-a Srbije.


Sada je u tijeku dio istrage čiji je cilj utvrditi motive napada kao i povezanost drugih osoba ili suučesnika koji su sudjelovali u napadu, pojasnio je Grubešić. Napad na policijsku postaju u Zvorniku kojega je počinio Nerdin Ibrić (24) ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je već u ponedjeljak navečer okvalificirao kao teroristički čin.


Lukač je izjavio kako je Ibrić bio pripadnikom zajednice radikalnih islamista-vehabija dodajući kako tek treba utvrditi je li napad planirao i izveo sam ili kao pripadnik neke organizirane terorističke skupine. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u utorak je ipak bio nešto oprezniji u izjavama.

'Sada je sve koncentrirao na samo mjesto (zločina) a dalje se prikupljaju činjenice koje trebaju pokazati konačni motiv pa i kvalifikaciju tog djela', kazao je Mektić u jutarnjim satima za BH Radio 1. Upozorio je kako tek valja utvrditi je li napad planiran i tko je u tome eventualno sudjelovao.


Dodik: Pucano je na RS


'Ovo je atak na naše institucije. Ubijen je policajac koji je nosio uniformu Republike Srpske, koji nosi oznake RS-a, pucano je u Republiku Srpsku i mi imamo pravo da se branimo i mi ćemo se braniti', poručio je Dodik.


Stanje u Zvorniku nakon napada bilo je mirno ali napeto a na ulicama tog gradića na granici između BiH i Srbije vidljiva je pojačana prisutnost policije. Općinski su čelnici odmah nakon napada pozvali na održanje mira među stanovništvom apelirajući da se izbjegavaju bilo kakvi izgredi.

Ti su apeli upućeni zbog straha od mogućeg sukoba lokalnog srpskog i bošnjačkog stanovništva.

Prema najnovijim podacima istražnog tima koji su osnovali SIPA i MUP RS, uhićena je jedna osobu. Objavljeno je tek da su joj inicijali A.F.H., te da je privedena u Tuzli. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba. Mještani kažu da se Ibrić čudno ponašao, ali izgledom nije podsjećao na nekoga ko pripada radikalnim skupinama. Informacija o policijskom ispitivanju majke je potvrđena nedugo nakon što je specijalna policija napustila ulaz u Sapnu, javlja N1